Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Mobil teaterpjäs om självmordsförsök

2 juni 2015 (12:47) | att hjälpa andra, självmord | av: Ludmilla

Skådespelaren, konstnären och IT-entreprenören Rebecka Pershagen har i samarbete med Suicide Zero tagit fram en mobil teaterpjäs om självmordsförsök. Pjäserna lyssnar du på i din smart phone på olika platser i Stockholm.

– Jag har alltid arbetat självbiografiskt. Men att tillsammans med Suicide Zero göra en pjäs om självmordsförsök kändes nervöst. Kan jag däremot hjälpa någon genom mina upplevelser så känns det helt rätt. Suicide Zero gör ett fantastiskt arbete och jag är stolt över att kunna bidra till deras verksamhet, säger konstnären och IT-entreprenören Rebecka Pershagen.

Titeln ”Före/Efter” syftar på att historierna skildrar tankarna innan och efter självmordsförsök. Historierna utspelas i Rålambshovsparken, på Skeppsbron och vid Odenplan i Stockholm. De kan höras i appen Tempus Fugit och det krävs att du befinner dig på de olika platserna för att lyssna.

– Personerna i pjäserna kan vara vem som helst som passerar i området. När man är deprimerad tror man lätt att man är ensam men jag vill visa att det finns många som upplevt liknande händelser. Och som antagligen passerar dig utan att du vet om det, säger Rebecka Pershagen.

Att dela med sig av självmordstankar är fortfarande är tabu. Samtidigt visar forskningen att den psykiska ohälsan ökar dramatiskt och att självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15 – 44. – Det är jätteviktigt att vi på olika sätt lyfter problematiken kring självmord, och inte minst att vi visar på att suicidala inte är ensamma. Det finns hopp och hjälp men vi måste alla bli bättre på att visa att vi vill lyssna och att vi finns kvar när någon som mår dåligt berättar om hur hen mår, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

År 2008 tog Rebecka Pershagens vän sitt liv när han var 24 år. Dödsbudet kom som en chock. Som många andra dolde han hur han mådde.

– Min audiowalk tillägnar jag honom, säger Rebecka Pershagen.

Så här gör du för att lyssna

1) Ladda ner appen Tempus Fugit (App Store / Google Play)

2) Slå på Platstjänster i din telefon (t.ex. för iPhone: Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster)

3) Klicka på pjäsen ”Före / Efter”, och se i den bifogade kartan var historierna är utplacerade.

4) Bege dig till platsen för att lyssna.

Rebecka Pershagen är konstnär och IT-entreprenör. Efter examen från musikalutbildningen vid Teaterhögskolan i Göteborg har hon varvat anställningar som skådespelare och musikalartist i Sverige och Norge med att skapa och spela egna verk. Hennes första bok, diktsamlingen Vesper, utkom 2013, och hon har bl.a. tilldelats AUDIENCE CHOICE AWARD vid Stockholm Fringe Festival 2014 för sitt performanceverk The First and Last Dance. Hon är skapare och konstnärlig ledare för appen Tempus Fugit, som tilldelades Stockholms Stads Innovationsstipendium 2014. Se även www.tempus-fugit.se

 

Kontakt

Rebecka Pershagen: 0735 308688

Alfred Skogberg: 070 746 29 96

Skriv någonting