Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Försökte ta sitt liv – idag är hon glad att hon misslyckades!

10 februari 2009 (19:39) | depression, döden, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

Här finns några artiklar om Sara Nyd 18 år som för ungefär ett år sedan försökte ta sitt liv. Hon misslyckades och det är hon väldigt glad för idag. Idag vill hon istället hjälpa andra som mår dåligt.

Detta visar igen det som vi alla någonstans vet: Det kommer att bli bättre. Att man mår dåligt idag betyder inte att man skulle fortsätta att göra det i all evighet. Får man professionell hjälp ska det bli bättre. Om det inte blir bättre då, behöver man en annan typ av hjälp och det är väl där man ska stå på sig.

Saras råd är:

*Våga be om hjälp. Se till att du får professionell hjälp. Du behöver någon att prata med, som lyssnar och vägleder dig.
*Försök att förstå varför du mår dåligt och att döden inte alls är utvägen – med rätt hjälp kommer du att tycka om livet och må bra igen.
*Uppmuntra dig själv och försök roa dig med sådant som du tycker om att göra. Har du intressen så ägna dig åt dem.

Vad jag önskar att Linnéa hade orkat att stå ut lite till. Jag tänker ofta på vad som hade hänt om Linnéa inte hade lyckats ta sitt liv före sin 15 års dag. Om hon hade hindrats i 8 dagar till. Vad hade hänt sedan?

Hade hon satt ett nytt datum? Eller kanske hade hon börjat se annorlunda på det hela när det heliga datumet var passerat?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Isa
10 februari, 2009 kl 10 februari 2009 (20:19)

Hej!
Jag är 19 år och kom in på din blogg av en slump, men fastnade direkt.
Jag beundrar dig verkligen, att du har kraft att dela med dig av en sådan här historia. Jag tänkte att jag skulle läsa alla dina artiklar om Linnea, för jag fastnade så för henne. Men efter att ha gråtit så mycket att jag fick byta tröja så avbröt jag.
Hon ser så snäll ut, hon ser ut som en tjej jag en gång skulle ha lärt känna!

Fortsätt att skriv, jag tror att det hjälper många!

Isas senaste blogginlägg..Matlagning

Kommentar från Camilla
10 februari, 2009 kl 10 februari 2009 (20:22)

Läste också om henne i Sofie’s mode…känns hoppfullt att det finns de som klarar sig igenom.

Kram till dej! /C

Camillas senaste blogginlägg..10 Februari – vi vet ingenting nu, vi vet ingenting idag…

Kommentar från Daniel
10 februari, 2009 kl 10 februari 2009 (21:15)

Min kompis Elin som jag skriver ofta om tog sitt liv för tre veckor sen. Smärtan är stor. Många frågor. Varför? Varför räckte inte hon ut en ”tydlig” hand? Vad tänke hon den sista dagen? Minuterna? Sekunderna? Hur kunde hon lämna sin son?
men tiden måste ju läka alla sår!

Kommentar från ulle
10 februari, 2009 kl 10 februari 2009 (21:48)

Så många frågor du måste ha och inga svar att få. Det måste vara bland det värsta tycker jag, att inte veta…
Tänker ofta på dig och skickar kramar om det kan vara till nån hjälp.

ulles senaste blogginlägg..KVINNLIG SJÄLVSÄKERHET

Kommentar från Peter
10 februari, 2009 kl 10 februari 2009 (22:06)

Jobbigt det här med självmordsförsök och självmord. Upplevde det idag. Riktigt jobbigt.

Peters senaste blogginlägg..Självmord

Kommentar från Tonårsmorsa
11 februari, 2009 kl 11 februari 2009 (9:40)

Ja, vad jag önskar att hon hade hållit ut…

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Intervju med Ludmilla vars dotter begick självmord

Kommentar från Sara Nyd
18 juni, 2009 kl 18 juni 2009 (10:24)

Det finns så mycket jag skulle kunna säga om det här ämnet, jag har så mycket tankar och åsikter som far runt i huvudet, men jag kan inte skriva ner allt här.. Jag vill i alla fall bara säga att jag hoppas ni tar till er av artikeln om mig, och att jag faktiskt kan få människor att öppna ögonen.
När jag känner mig tillräckligt stark ska jag hålla föreläsningar om hur det är att leva med självmordstankar.. Jag tror faktiskt det är väldigt viktigt att någon vågar ta steget och prata om det här.

Läs gärna insändaren jag skrivit till en utav Gotlands lokaltidningar:
http://ga.helagotland.se/ga/artikel.aspx?articleid=3516254#fank3519035

Pingback från Ludmillas Blogg » Artikel i Veckorevyn
2 september, 2009 kl 2 september 2009 (21:01)

[…] blev intervjuad i somras angående det jag varit med om. Sara Nyd berättar om att hon varit självmordsbenägen och Brita Ahlin-Åkerman som är psykolog och jobbar […]

Kommentar från Adde
3 september, 2009 kl 3 september 2009 (18:04)

Tack för att du finns Sara:)) du är en väldigt söt o bra vän:))
Puss & Kram

Skriv någonting