Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Mammografi

15 oktober 2008 (13:15) | allmänt, barn, livet, sjukvård | av: Ludmilla

Jag fick som många andra kvinnor en kallelse till mammografi för några veckor sedan. Min omedelbara reaktion blev att jag blev förnärmad. Varför får JAG en kallelse till mammografi? Precis som att jag skulle vara så ”gammal”. Sedan mindes jag att jag faktiskt fyllt 40 år och att man faktiskt då är så ”gammal”. Och det är ju jättebra. Att bli kallad på mammografi alltså. Mycket lyxigt.

Mammografi. Lustigt ord det där. Mina pojkar frågade mig i morse varför det heter så.

-Ja, men det är för att att bröst heter Mammae på latin.
-Varför använder man latin?
-Hmm… ja, det är väl för att läkare använder latin när de pratar om sjukdomar.
-Varför gör de det?
-Ja… det är väl för att alla läkare ska kunna förstå varandra…

Ja, vad knäppt att det är så egentligen. Som läkare är det ibland svårt att veta vad patienterna talar om när de har andra konstiga ord på sjukdomar än de man lärt sig i doktorsskolan.

Jag infann mig på plats den tid jag hade fått. Stiger in i väntrummet där de andra ”tanterna” sitter och väntar. Ingen låtsas om varandra. Jag ser att de har var sin liten bricka i handen och jag finner snart instruktioner om hur man ska göra. Flera patienter har samma tid. Nu är jag en patient.

Efter en kort stunds väntan ropas mitt nummer upp. En sköterska kallar in mig och jag blir hänvisad en stol. Hon presenterar sig och berättar hur det ska gå till. Först ska vi prata lite och hon ska göra en ”yttre inspektion”, sedan ska vi förflytta oss in i nästa rum där bilderna ska tas och sedan får jag gå till ett 3e rum och klä på mig.

Hon kontrollerar mitt ID-kort och ser att det stämmer med blanketten hon har framför sig. Jag ser att längst ned på den finns ett svarskuvert som hon sätter min adressetikett på. Svaret kommer att skickas till mig inom 2 veckor. Jag får svar oavsett vad bilderna visar.

Hon frågar om ett telefonnummer dagtid och förklarar att jag inte ska bli orolig om de ringer. Det handlar med största sannolikhet om tekniska problem om de måste ringa.

-Har du gjort mammografi förut?
-Har du själv märkt några knölar i bröstet?
-Har du några andra funderingar?

Nästa rum!
Här står det en MAMMOMAT! Jag ler stort! Vad kul de hade när de kom på det ordet!
Nu dirigeras jag med mycket tydliga instruktioner om hur jag ska stå, vinkla mig och hålla armen.
Klick. Klick. Klick.

Klart. In i nästa rum. Hela proceduren tog 5 min. 10 min väntetid innan. 15 min totalt.

Jag är IMPONERAD över Akademiska Sjukhusets effektivitet. Jag har aldrig sett på maken tidigare!

Härligt att se hur sjukvården faktiskt kan fungera ibland!

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Margareta
15 oktober, 2008 kl 15 oktober 2008 (15:34)

Nu känns det som jag nog ska ge ett avtryck..har varit här o läst om din fantastiskt vackra dotter…jag beklagar verkligen! Vi har goda vänner där dotterns pojkvän valde o ta sitt liv för knappt 2 veckor sen.Omskakande, förskräckligt, onödigt ja vad ska man säga..? All kraft o styrka önskar jag dig o din familj, för det är tungt o mista ett barn. Kram Maggan

Kommentar från Ludmilla
15 oktober, 2008 kl 15 oktober 2008 (19:20)

Maggan: Tack för att du lämnar ett avtryck. Så fruktansvärt tragiskt att höra om er bekant som också tagit sitt liv. Det är så hemskt att det fortsätter…

Kommentar från Trebarnsmamman
16 oktober, 2008 kl 16 oktober 2008 (0:07)

Tack för länken till min sida 🙂
Beklagar djupt det som hände med din dotter! Så tragiskt att personalen inte förstod.
Har själv två ”Linnea”-barn, dvs som gått på ditt babysim…så jag blev självklart lite extra berörd att läsa om det som hänt!

Trebarnsmammans senaste blogginlägg..Är det möjligt?

Pingback från Ludmillas Blogg » Svar på mammografi
15 november, 2008 kl 15 november 2008 (20:22)

[…] har helt glömt bort att skriva att jag fått svaret. Det kom precis inom 2 veckor precis som de hade sagt och det stod: “Undersökningen av dina […]

Kommentar från Emma
25 september, 2009 kl 25 september 2009 (11:14)

Hej! Du tyckte tydligen inte att det gjorde ont med mammografin? Jag, som själv tycker att det är vidirgit smärtsamt, har en teori om att det beror på hurudana bröst man har. Skriv gärna en kommentar i min blogg ifall du har synpunkter på detta!

Hälsningar från en som är glad att det är över för den här gången!
.-= Emma´s last blog .."Fasta bröst" är visserligen snyggt – =-.

Pingback från Ludmillas Blogg » Mammografi igen
8 februari, 2011 kl 8 februari 2011 (22:06)

[…] Ja, så var det dags igen. Ja, det var faktiskt 2 år sedan. Den upplevelsen var mycket positiv förra gången. Jag var mycket imponerad över sjukvårdens effektivitet. (Läs här…) […]

Skriv någonting