Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Anorexi livsfarligt

14 januari 2009 (17:56) | barn, böcker, depression, död, psykiatri, psykos, självmord, sjukvård, tonåringar | av: Ludmilla

Hon ser inte att hon är mager!

Hon ser inte att hon är mager!

Kvinnor med svår anorexia nervosa löper flerdubblad risk att dö i förtid. Överdödligheten beror inte enbart på självsvält. Också dödligheten till följd av alkoholmissbruk, självmord och kroppsliga sjukdomar är kraftigt förhöjd bland unga kvinnor med anorexi.

Skriver UNT efter att Fotius Papadopolous och professor Lisa Ekselius på Akademiska Sjukhuset gjort en studie. Även DN har skrivit.

Anorexia Nervosa är en mycket komplex och allvarlig sjukdom. Anorexia börjar ofta som en ”oskyldig” bantning där man sedan förlorar kontrollen och vikten sjunker successivt. Samtidigt är det ofta personer med stort kontrollbehov och mycket höga krav på sig själva. ”Duktiga” flickor som har krav på sig att ha en ”perfekt” kropp.

Anorexia är en sjukdom som har psykotisk valör så tillvida att man till exempel inte har sjukdomsinsikt. Man får en helt förvriden kroppsuppfattning och kan inte se hur mager man är. Man blir fokuserad på vissa delar av kroppen som man tycker är förstora. Så trots att revbenen sticker ut kan man tycka att t ex magen är för stor och fortsätta med sin självsvält.

Här finns en ganska chockande film om en tjej som har anorexia som inte kan se hur mager hon är

Det är vanligast bland flickor (1% av befolkningen), men 10 % av de som har anorexia är pojkar. Det är vanligast i åldrarna 20-40 år. Här kan man läsa om några ungdomar som berättar om sina ätstörningar.

Även här på bloggen finns många som skriver om sin pågåendeätstörning, sin väg ut ur ätstörningen (som även skrivit om Linnéa) och i efterhand om hur hon tog sig ur.

Här finns en bok om självhjälp för ätstörningar

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Pingback från Tankar om anorexia « Trollan’s Tankar om stort och smått
14 januari, 2009 kl 14 januari 2009 (19:25)

[…] Nåja, idag skulle jag aldrig drömma om Anorexia som lösning. Även om självbilden är lika skev så är åtminstone vettet större. En som skriver om anorexia idag och hur allvarligt det är är Ludmilla. […]

Kommentar från Trebarnsmamman
14 januari, 2009 kl 14 januari 2009 (21:20)

Här får du en länk till en tjej som skrivit sina självupplevda erfarenheter om både anoroxi och bulemi. Mycket läsvärt! http://sannasegna.blogspot.com/search/label/%C3%84tst%C3%B6rningar

Trebarnsmammans senaste blogginlägg..Nu skall jag förbereda…

Kommentar från Soulsister
15 januari, 2009 kl 15 januari 2009 (9:19)

Det är just det som är så svårt med dessa tjejer…..att de inte själva ser sin kroppsbild som vi andra ser den. Basal kroppskännedom och KBT är guld värt tillsammans med bra team runt omkring. Men det finns ju knappt några mottagningar för dessa tjejer och vi få fall killar. När de kommer in till oss är de på tvångsvård för att deras liv hänger på en skör tråd. Att behöva tvångsmata en så sjuk människa är oerhört ångestskapande även för oss som personal. Att möta denna oerhörda ångest och ofta självhat tar på ens egna resurser och krafter.
Jag är glad att det finns ungdomar som tar sig ur denna lömska sjukdom, det ger mig som sjuksköterska hopp och kraft inför min egen uppgift med mina patienter.

KRAM

Soulsisters senaste blogginlägg..Mkt just nu

Kommentar från Fröken Svår
15 januari, 2009 kl 15 januari 2009 (10:33)

Jag har genom arbetet mött flertalet unga tjejer med ätstörningar. Det är oerhört många faktorer som spelar in och allt handlar från början inte bara om vikt. Men svält och hetsätning är ofta ett beteende som de känner skapar en slags bedövande känsla mot de tankar och upplevelser som de bär på.

Men att se dessa trasiga flickor bli hela igen är en känsla som inte går att finna annanstans.

Fröken Svårs senaste blogginlägg..Sacrifice

Kommentar från M
22 maj, 2009 kl 22 maj 2009 (20:27)

gu vad synd jag tycker om dig. man tänker inte på de som finns runt om. jag hatar anorexin men älskar den på ett visst sätt. svårt.

Ms senaste blogginlägg..tomt tomt tomt

Kommentar från EN pojk
26 maj, 2009 kl 26 maj 2009 (9:17)

Hej!
Intressant inlägg, pojkar kan också ha det. Jag har haft det.
Reagerade på att det bara var tjejer, men 1% på 100 är män.

EN pojks senaste blogginlägg..BLOGG

Kommentar från Ludmilla
26 maj, 2009 kl 26 maj 2009 (21:01)

EN pojk: Visst är det så. Ledsen att jag var otydlig.

Kommentar från Jessica
16 juni, 2009 kl 16 juni 2009 (0:27)

Haha .. hata mig inte nu .. men jag tycker hon är normalviktig, eller, inte normalviktig som alla är i dagsläget och så.. men hon lider ju inte av att vara så smal? inte så mycket i alla fall, och bara man är nöjd med sin kropp så gör det väl inget att vara så smal 🙂

Jessicas senaste blogginlägg..kläder

Kommentar från donjeta
30 november, 2009 kl 30 november 2009 (21:50)

Hej jag håller på med mitt projektarbete och jag har valt anorexi och behöver någon som kan svara på några frågor. jag har en anhörig som har haft Anorexi men det hjälper mig inte så mycket för dom tycker att det ska vara någon annan person som jag inte känner. Ni kommer att vara Anonyma om ni skulle kunna tänka er att hjälpa mig så hade jag vart jätte tacksam. Ni kan nå mig på min mobil: 0700569334

Kommentar från Emmy
3 maj, 2010 kl 3 maj 2010 (21:17)

Hej, jag måste bara börja med att säga: usch vad hemsk. och jag fick anorexia när jag vad 14, och blev frisk vid 15 ½. (är 16 nu)men jag vill itne kalla det frisk för jag tänker fortfarande så mycket på det jag gör. Jag skulle vilja prata med någon men är rädd för ”öga mot öga” prat. det skrämmer mig att prata med någon som sitter och kollar mig rakt in i ögonen. men vet inte vem man kan prata med, har du något tips? 🙂
.-= Emmy´s last blog ..Lycka?! =-.

Kommentar från Linda
21 juli, 2010 kl 21 juli 2010 (22:17)

Hej jag har en blogg som handlar om min kamp mot
anorexia.En blogg där jag vill nå ut till andra och dela med mig av mina erfarenheter.Av både ätstörningar och bristen på vård som erbjuds i vårt lilla land.
Linda

Kommentar från Kateie
15 juli, 2011 kl 15 juli 2011 (15:41)

Mat problem.. Har du något tips? —-> http://kateie.blogg.se/2011/july/its-all-coming-back.html#comment ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kommentar från Jenny
17 februari, 2012 kl 17 februari 2012 (14:35)

Bra att du lyfter detta. Det finns så många som lider och många som inte vågar eller har styrkan att söka hjälp. Det viktiga att sprida är att man verkligen kan bli fullt frisk och fri från en ätstörning-värt att nämna är att anorexi INTE är vanligast bland ätstörnignar, snarare tvärtom.

Kommentar från Malin Rosén
19 juni, 2014 kl 19 juni 2014 (11:39)

En väldigt gripande blogg det här! Du är grymt stark och modig som delar med dig.

Skriv någonting