Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Vad kan föräldrar bestämma om sitt barn?

5 februari 2009 (9:01) | barn, sjukvård | av: Ludmilla

I senaste numret av Läkartidningen finns en artikel av Reet Arnman som beskriver ett patientfall.

Det är en 7-årig flicka som är utvecklingsförsenad. Det framgår inte orsak eller diagnos i fallet. Hon kan inte gå själv, men sitta med stöd. Hon är glad och älskad av sina föräldrar. Föräldrarna är 50 resp 60 år. Pappan och ledbesvär som gör att han inte kan hjälpa till att sköta dottern.

Mamman kräver nu att man ska hormonbehandla dottern och operera bort livmodern och brösten. På så sätt kan man behålla flickan i en liten storlek så att det blir lättare att sköta henne. Hon kan dessutom slippa menstruationer som skulle underlätta skötseln. Syftet är att mamman ska kunna fortsätt sköta henne i hemmet och inte lämna henne till något hem vilket är alternativet.

Det etiska dilemmat blir då. Kan mamman besluta om hormonterapi för dottern för att det ska gagna dottern? Hur kommer det bli när dottern blir vuxen men ser ut som ett barn? Hur blir det när föräldrarna dör?

Vad tycker du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Emilia
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (13:40)

Enligt mig låter det helt vansinnigt! Det kan inte vara möjligt att det ska vara tillåtet för föräldrarna att bestämma om dottern ska få hormonterapi eller inte! Nej fy, flickan ska väl få växa upp som alla andra trots sin utvecklingsförsenad!

Emilias senaste blogginlägg..Snödans

Kommentar från Erika
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (18:26)

Låter helt absurt! Där tycker jag nog att man passerat gränsen för vad föräldrar har rätt att göra och bestämma för länge sedan! Sådana saker måste man vara beredd på när man fattar beslutet att sätta en ny människa till världen! Oavsett utveckligsförseningen måste hon ha rätten att ses som en fullvärdig människa!

Kommentar från Ingrid S
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (18:27)

Nej, det kan inte vara möjligt att man ska sätta in hormoner m.m. Det spelar ingen roll om man är utv.försenad eller inte. (Du använder ordet utvecklingförsenad. Samma ord som förståndshandikappad???)

Kommentar från Ludmilla
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (19:36)

Jag vet inte hur hennes utvecklingsförsening var förutom det jag skrev. Man har heller inte tagit något beslut i frågan utan diskuterar den etiska biten.

Kommentar från Marie
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (20:07)

Neeeej låter bara helt fel.. Behöver de hjälp för att sköta om dottern för de själva inte klarar så kanske de kan få en personlig assistent till dottern varje dag elr nåt.
Verkar vara ett bättre alternativ iallafall!
De var de som valde att bli föräldrar sent och då borde de ha tänkt på att de inte skulle kanske orka med att ta hand om henne men finns nog bättre sätt att lösa problemet än att ge sin dotter hormoner så hennes kropp inte utvecklas..

Jag hoppas innerligt att föräldrarna inte får som de vill iallafall. 🙁

Maries senaste blogginlägg..Smått och Gott!

Kommentar från Camilla
5 februari, 2009 kl 5 februari 2009 (22:14)

Intressant och oerhört komplicerat…det blir ju många frågor som ska besvaras, för mig känns det självklart att flickans bästa ska vara fokus och vad är de i så fall?Jag kan å ena sidan tänka att det kanske är ett bra beslut beroende på medvetandegraden hos flickan, för då kan hon ju få vara kvar hos sina föräldrar vilket verkar vara viktigast just nu och kanske så länge det går.En annan del av mig kan tänka att det är helt absurt, mindre absurt om föräldrarna vill detta för att de älskar sin dotter och förstår hur förödande de skulle vara om hon hamnade i andras händer…hmmm jösses de finns många perspektiv att vinkla denna etiska fråga..svårt, mycket svårt!

Kommentar från Johanna
6 februari, 2009 kl 6 februari 2009 (17:54)

Jag har en fråga. Såg att du hade kommenterat i psykiatrins blogg (Orkar inte kolla upp vad den heter nu ^^) Du funderar på om bipolär sjukdom, ADHD och Bordeline kan vara samma sjukdom. Om jag har förstått det rätt. Min fråga: Hur menar du då?

Kommentar från Ludmilla
7 februari, 2009 kl 7 februari 2009 (7:33)

Johanna: Det finns idéer om att det kanske är en och samma sjukdom.

Kommentar från monika
8 februari, 2009 kl 8 februari 2009 (9:56)

ja jag tycker det är fel…Tycker man inte kan styra det så.. som någon skrev hur det blir för henne då som vuxen, men vara ett barn

monikas senaste blogginlägg..Söndag igen

Skriv någonting