Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Självmordssajter och annat om internet som påverkar

9 maj 2009 (17:29) | depression, död, självmord | av: Ludmilla

Mer och mer uppmärksammas detta att internet kan vara farligt för de som är känsliga och är självmordsbenägna.

Internet kan påverka negativt på flera sätt:
-Direkta självmordssajter där det finns detaljerade beskrivningar om hur man kan ta sitt liv.
-Man kan komma i kontakt med andra som känner på samma sätt som man själv och därmed få förstärkning på de känslor och tankar man har.
-Det finns många sidor på nätet där man kan läsa om hur självskadande personer skär sig och de även lägger ut bilder på sina sönderskurna armar. Detta normaliserar på ett sätt beteendet vilket också bekräftar att det är ok att använda detta sätt att hantera ångest istället för mer konstruktiva sätt.
-Internet är en otrolig möjlighet för oss alla att komma i kontakt med andra människor. Men de normala spärrarna finns inte på samma sätt som i verkliga livet. Här kan man komma i kontakt med psykiskt sjuka personer som utnyttjar barn och ungdomar på olika sätt, inte minst sexuellt. Unga personer kan tycka att det är spännande och ”ofarligt” eftersom det händer på nätet (chatforum eller webkamera) men det påverkar dem enormt ändå. Och inte sällan så leder det även till möten i verkliga livet.

Christians mamma Pernilla har valt att vara öppen med hur Christian tog sitt liv och att det var uppenbart att han hade fått hjälp av en självmordssite. Det fanns inga tecken på att Christian mådde dåligt innan det hände så det var en chock för hela den stora fembarnsfamiljen.

Här är Pernillas hemsida.
Här är Christians minnessida.
Här är ett radioprogram som handlar just om Christian och hur det gick till. Lyssna på det! Pernilla beskriver på ett mycket fint sätt om hur familjen upplevde detta.

Fler personer har smärtsamt fått erfara att deras anhöriga använt självmordssiter för att få tips.

Tidigare såg vi även ett TV-program om detta där det var helt uppenbart att personen bakom en av självmordssiterna inte själv förstog vad han gjorde. Tankarna ledde till att han hade någon typ av autismstörning.

Konstigt nog så är det svårt att stänga dessa siter.

Michael Westerlund har forskat internets påverkan och självmord.

Konstigt nog är självmordssiterna inte olagliga.

Jag vet att internet har påverkat Linnéa också på någon av de ovanstående sätten. Vi trodde att vi hade koll på vad våra barn gjorde på internet. Vi pratade mycket med Linnéa om ”fula gubbar” på nätet, att hon inte skulle lämna ut personuppgifter, visa sig på webkamera för okända. Hon berättade om personer hon stött på, på nätet. Rådgjorde vid tveksamheter. Vi trodde att vi visste vad hon gjorde på nätet! Men det visste vi inte!

Mitt råd till dig som förälder: Lägg dig i vad ditt barn gör på nätet! Precis som att du inte låter barnet vara ute för sent och att du är intresserad av vilka som barnet träffar så kontrollera vad som händer på nätet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från ulle
9 maj, 2009 kl 9 maj 2009 (22:50)

Internet kan ju vara både på gott och ont. Min dotter blev väldigt triggad i sin anorexia av alla dessa Proanasidor som finns (hyllningar till sjukdomen). Det var jättejobbigt att få henne att sluta läsa dessa sidor. Sen hittade hon flera andra bra sidor om folk som kommit sig ur sjukdomen och kämpade för att fortsätta leva. Hon hittade även den behandling hon ville genomgå och som hon till slut fick på MHE-kliniken i Mora och det tackar jag internet för!

ulles senaste blogginlägg..Lördagsfräckisen

Kommentar från Pernilla
12 maj, 2009 kl 12 maj 2009 (11:44)

Tack Ludmilla!

Kram Pernilla Christians änglamamma

Kommentar från Hanna Johansson
12 maj, 2009 kl 12 maj 2009 (15:39)

Kram! Tankarna går till hela familjen!
Har inte sett Linnéas begravning, med kistan på kort, vill gärna se den. Vill inte värka dum eller nått. =( Och graven efter begravningen? =///Kram..

Kommentar från Ludmilla
12 maj, 2009 kl 12 maj 2009 (16:19)

@Hanna: Tack. Det finns bilder på både kistan och flera bilder på graven. Sök på begravning och på grav så kommer de inläggen upp.

Pingback från Ludmillas Blogg » Självmord på internet – vad gör man?
19 oktober, 2010 kl 19 oktober 2010 (8:50)

[…] -Självmordssiter har jag skrivit om förut. De borde inte vara tillåtna enligt mig. (href=”http://www.forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/internetpaverkarhurvitalaromsjalvmord.5.71754c7128ece3d428800033.html”>Michael Westerlund har skrivit en avhandling om ämnet. ) Tyvärr kan vi inte förbjuda dessa groteska sidor som detaljerat ger information om hur man ska gå tillväga och t ex hur man ska finna modet… */ Etiketterångest acceptans babysim barn blogg BUP cancer cellgifter cellgiftsbehandling choriocarcinom död depression Emelie födelsedag förlossning grav graviditet hCG hopp lex maria Linnéa Linnéas Simskola livet Mindfulness minnen psykiatri psykos saknad självmord självmordstankar sjukvård smärta sorg&saknad sorg&saknad sorgebearbetning sorg och saknad spotify spotify invite spotifyinvites suicid suicidprevention tävling ta sitt liv vikt viktnedgång Änglarosetten Linnéas minnessida Laga stenskott Webhotell var tsId=445300; Andra som mist någon […]

Skriv någonting