Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

HSAN-utlåtandet

17 september 2009 (20:32) | Linnéa, psykiatri, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Här finns ett klipp från SVT från idag… (Dra fram till 3.28)

Här är den delen av utlåtandet som avser bedömningen av professorn och överläkaren som varit Linnéas patientansvarige läkare (här kallad X):

Ansvarsnämnden gör följande bedömning:
Av utredningen framgår att X under behandlingstiden stod som behandlingsansvarig läkare för Linnéa. Vid granskning av dokumentationen är det svårt att finna att Linnéa nogsamt bedömdes från X sida.
De argument som hon framfört som förklaring är dock inte i överensstämmelse med de krav som ställs i 3 § patientjournallagen (1985:562). Vården och dess bedömningar kan inte följas. Det är överhuvudtaget svårt att få grepp om ansvarsfördelningen genom den bristande journalföringen. Som behandlingsansvarig läkare för Linnéa har X dock haft huvudansvaret.
Linnéa var en ung och nyinsjuknad patient med en allvarlig psykisk sjukdom, initialt diagnostiserad som depression. I detta läge är en övervägd diagnosbedömning med kompletterande provtagning en standarbedömning, som inte kan uteslutas. Ett flertal fysiologiska orsaker kan ligga bakom psykiska symtom, som X själv har angett. Av dokumentationen framgår inte att hon hade detta i åtanke och provtagning dröjde. Inte heller framgår fortsättningsvis nyanserade diagnostiska bedömningar från hennes sida, liksom att det saknas nyanserade bedömningar av utveckling och hänsynstagande till de allvarliga rapporteringarna om
maskerad depression. Det är förståeligt att omgivningen lät sig duperas. Men bristande närvaro, saknade diagnostiska överväganden, saknad somatisk utredning och bristande journalföring från X sida låter sig inte ursäktas.

Bristerna i X handläggning innebär att hon inte har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen. Av utredningen i ärendet framgår inte annan än att detta skett av oaktsamhet. Felet är varken ringa eller ursäktligt och bör medföra disciplinpåföljd i form av en varning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Monica Petersson
17 september, 2009 kl 17 september 2009 (22:42)

Hej Ludmilla!
Det är med blandade känslor jag läser att ni äntligen fått slut på den långa processen i HSAN, och att de faktiskt blev fällda. Blandade för att de väcker min egen sorg när jag tänker på hur ni kan känna det nu, och hur jag skulle ha känt om jag hade drivit en process, samtidigt som det känns skönt att en ansvarig läkare faktiskt blir fälld för sina brister. Tyvärr är det så många fler läkare som brister i just detta; ansvarsfrågor, tydlighet och en korrekt journalföring.

Kram
Monica Petersson, mamma till Ronny Mikael
som tog sitt liv 2004 (du har läst min bok)

Kommentar från A
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (1:51)

JAG FÅR PANIK, hur fan kunde dom låta det ske? Det är INTE ditt fel eller Linnéas. Linnéa var sjuk, hon visste inte bättre och du är en UNDERBAR mamma som bara ville hjälpa sin dotter. Jag blir så förbannad på den person som lät henne gå själv. Även om Linnéa hade varit 25 år borde hon inte fått vara själv. Om man har utbildat sig till en psykolog så borde man väl veta att självmordsbenägna kan låtsas att ”de mår så mycket bättre.”Jag har läst hela din blogg. Du är fantastisk. Det som inte fick hända hände på grund av en idiot som inte borde jobba med något som den inte kan. Jag vågar inte kontakta psykiatrin på grund av deras rykte, är rädd att bli ”sjukare” och nu sitter jag här i mitt helvete och vill dö varje dag.
Tänker VARJE DAG på er, det gör jag. Massa kramar du är en supermamma och en superkvinna, finns inga ord.
/ tjej 18

Kommentar från Dottern
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (7:44)

Vad säger man…svårt att finna ord när man läser detta.Så otroligt hemskt att detta har kunnat ske. Fruktansvärt! Att de som utbildats till att veta och agera bättre kan göra ett sådant här misstag. Det finns inte utrymme för misstag när man har med ett liv att göra.

Samtidigt bra att det inte bara rinner ut sanden, utan att det kommer på papper att så här får det inte se ut i psykvården och att det får konsekvenser. Kanske det kan göra vården bättre…men det gör ju inte att ni får eran dotter tillbaka.

Tänker på er och är så otroligt ledsen för er skull.
Du är fantastiskt stark som orkat kämpa med detta samtidigt som du har din smärtsamma sorg.

Massa kramar
Anna
.-= Dottern´s last blog ..Rädslan för att förlora andra =-.

Kommentar från Karolin
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (9:55)

BRA! Bra att ni har valt att driva detta vidare, bra att ni har fått svart på vitt att vad som hände Linnéa inte på ngt sätt är försvarbart, bra att läkarens brister har avslöjats och dokumenterats vilket också kan bidraga till att rädda fler barn och ungdomar framöver, bra att läkaren varnas för sina brister.

Ett förlorat barn kan aldrig komma igen och kan aldrig glömmas bort och det liv man hade förut kommer aldrig att fortsätta på samma sätt, men förhoppningsvis blir detta ett kapitel som kan avslutas. Ni har kämpat för Linnéas upprättelse, och ni har lyckats.
.-= Karolin´s last blog ..Mindre roliga saker att göra =-.

Kommentar från felicias mamma
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (11:28)

Det är det vanliga, vi har också ett och där förde han inte journal alls. Han glömde bort det. Efter att ha sett uppdrag granskning och liknande debatter så har jag inget förtroende för HSAN. Vad är en kritik??? de kan ju få hur många som helst. Jag har förtoende för Skolverket de gör ett underbart jobb.

men detta är bara en liten del i så mycket som inte fungerar i sverige i dag

läs http://www.feliciasliv.se

Kommentar från Blondaa – Martin Lilja
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (12:26)

Hej! Vill bara berätta att jag har knipit silvermedaljen på ”andra största bloggen i uppsala” på bloggportalen. Haha så går det när man bloggar dåligt, och inte får så många läsare. Det måste vara tufft att ha mig som konkurrent! Snart snor jag tronen också av tonårsmorsa! Sorry gumman, men livet är hårt ibland, och det är bara att inse att jag är bättre än dig! Puss!

Kommentar från Maria
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (13:02)

Hejsan! Vad skönt att läkaren fick en varning. Det är det minsta hon ska ha tycker jag…
När jag fick se en utredning som gjorts angående min systers död så kändes det så skönt att se på pappret att det verkligen va personalen som gjort fel. Samtidigt som jag blev förskräckt över läsningen, för det var så mycket värre än jag ens kunde ana : (

Jag o min familj väntar just nu på HSANs beslut angående min syster. Men jag vet inte riktigt hur jag kommer reagera även om de inblandade får en varning. Det är ju jättebra om de får det men jag känner ju ändå att det är så orättvist att det är det enda som händer när en människa har dött pga att de inte sköter sitt jobb på rätt sätt!
Folk ställs ju inför rätta pga mindre allvarliga saker..
Det känns som att läkare kan göra i princip vad som helst utan att det blir nån allvarlig påföljd..
Alltså jag förstår ju samtidigt att läkare är människor och naturligtvis kan göra fel men när en människa dör pga slarv och oaktsamhet, då är det inte rätt!
Vad tycker du om saken, har du funderat på att göra en polisanmälan?
Kram Maria

Kommentar från Ludmilla
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (14:05)

Maria: Jag är nöjd med att hon fick en varning. Jag kommer inte att göra en polisanmälan.

Kommentar från Catarina
18 september, 2009 kl 18 september 2009 (19:25)

otroligt fel att de inte tog Linnéas självmordshot på största allvar o att de dessutom lät henne få gå på konsert utan att meddela er. Det hör ju liksom till sjukdomsbilden att man kan manipulera sin omgivning till att må så mycket bättre just när dödstankarna har börjat ta form. Det borde de ju veta. Så fort börjar man inte må bättre utan att man måste ha bättre koll. ja, vad ska man säga. skönt Dr fick en varning! men det hjälper ju inte er o inte Linnéa, kanske någon annan, men ändå. stor medkänsla i alla fall från mig

Kommentar från annika
19 september, 2009 kl 19 september 2009 (11:53)

Apropå polsanmälan så tyckte en person jag var i kontakt med angående min JO-anmälan mot sjukhuset och Socialstyrelsen att jag skulle göra en polisanmälan och driva en civilrättslig process, ” så hade jag gjort”, sa han, själv hög position inom Region Skåne.
Men jag har inte gjort något mer, dock funderat på hur dessa frågor skulle behandlats civilrättsligt, och ev. utgång av processer. Undrar om det finns något sådant mål? Någon som vet?

Annika

Kommentar från Soulsister
19 september, 2009 kl 19 september 2009 (15:44)

Va bra att hon blev varnad, hoppas det leder till något positivt….
.-= Soulsister´s last blog ..Let the work begin =-.

Kommentar från Lillemor
16 oktober, 2009 kl 16 oktober 2009 (7:43)

Hej jag håller själv på en anmälan fick att dom inte hande gjort nått fel så jg har överklagat fast läkaren till min dotter har skrivit att hon hande motsatt säg all beroendeframkallande tabletter hon skrev ut dom en då o dom tog min dotters liv.ängla kramar ehliens mamma
.-= Lillemor´s last blog ..Fredag jobbar helgen =-.

Pingback från Ludmillas Blogg » Om HSANs framtid, TV4 igår
5 maj, 2010 kl 5 maj 2010 (9:34)

[…] vi anmälde den ansvarige läkaren till ansvarnämnden (HSAN) i samband med Linnéas självmord. Jag har skrivit om utlåtandet här… Linnéas läkare blev varnad, den högsta diciplinpåföljden pga av en rad fel som hon […]

Kommentar från wackinator
30 april, 2011 kl 30 april 2011 (7:48)

car insurance quotes nioftp auto insurance quotes tapuon new york car insurance 8728

Kommentar från LostKatt
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (4:05)

airline flights esfr air tickets 7137

Skriv någonting