Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Frihet

1 februari 2010 (21:24) | blogg, livet | av: Ludmilla

Mymlan har utlyst ett bloggtema som denna gång handlar om frihet.

Jag tar mig friheten (!) att göra en mycket personlig tolkning av begreppet frihet. Samtidigt skulle jag vilja säga att i och med den situation jag är i (har en dödlig sjukdom som får en mycket tuff behandling, men där jag kommer att bli frisk) har också saker satts på sin spets. Jag har fått en gåva faktiskt, att i mitten av mitt liv, få mig en ordentlig tankeställare.

Så jag tänker väldigt mycket ur mitt personliga perspektiv och down to basics.

Frihet är:
-Att få komma hem och sova i sin egen säng ibland.
-Att få krypa nära den man älskar och känna värmen från densamma.
-Att få möjlighet att hjälpa sina barn med vardagliga ting som att förhöra någon på en läxa, eller diskutera livsfrågor som 11-åringen funderar kring.
-Att få må så bra att man inte är låst vid sin säng utan kan gå runt i huset.
-Att inte vara bunden till dropp hela tiden så att man kan gå på toaletten utan droppställning.
-Att vara uppkopplad till internet när man vill.

-Att få välja vad man vill jobba med i och med att man har flera utbildningar och eget företag.
-Att få jobba hur mycket man vill och framför allt NÄR man vill (när barnen är i skolan och när de sover).
-Att kunna vara ledig alla lov som barnen är lediga.
-Att ha nära till naturen så att man kan ta en promenad och insupa det vackra jag har omkring mig.

Jag hoppas så, att jag inte glömmer bort att det är det här som är frihet. De sista fyra punkterna är dock saker som jag i allra högsta grad har värderat högt även innan.

Frihet och lycka ligger nära varandra i begrepp tycker jag.
Frihet är lycka.
För mig.

Men, som Yvonne Diana skriver på sin blogg så kan frihet också betyda stress. Friheten att välja utbildning, läsk, glass osv när det finns så stort utbud kan leda till att man känner sig stressad. Det finns vissa teorier som talar för att den ökade psykiska ohälsan bland ungdomar faktiskt kan bero på att man har för mycket att välja på. För många möjligheter vilket gör att pressen ökar. Man kan göra vad man vill om man bara anstränger sig.

Det blir svårt att välja och det kan ju tolkas som att man har för stor frihet.

Vad är frihet för dig?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Sara
1 februari, 2010 kl 1 februari 2010 (21:36)

Du är helt otrolig! Ofta är det nog just när livet ställs på sin spets eller något helt oväntat sker, som man ser det stora i det lilla. Man värderar om och vardagliga ting får en annan betydelse.

Varma kramar!

Kommentar från Karin Johansson
1 februari, 2010 kl 1 februari 2010 (22:03)

Frihet för mig är att se mina barn/barnbarn må bra, att se nya små barn komma tillvärlden gör mig gråtfärdig av lycka samtidigt som jag känner en oro för framtiden. Visst är det frihet om man kan välja allt det där du räknade upp men att inte kunna välja kan också vara en sorts frihet. Man kan välja bort mycket i livet men aldrig sina barn! Jag är född i en familj med 8 barn och har aldrig känt att vi saknat det viktigaste av allt, kärlek o omsorg om varandra! Däremot har det varit ont om pengar, vi har t o m varit fattiga men vi har alltid fått kläder (mamma sydde om så de passade) vi har alltid fått mat (ibland bara potatisgröt med smöröga) men ingen av oss har lidit ont av det. Har hört mina äldre syskon berättat om vägglöss som de fångade och slängde in i kaminen.
Jag tror ibland också att man blir stressad om man har för mycket att välja på. Vet själv hur det är när man skall äta luch ute och stå titta på en menytavla o välja. Oj vad strssig jag blir! Eller vilken kaka ska jag välja på fikat när man är på konferens? Vilken tröja skall jag välja i affären?
Brukar säga efter min dotters självmord att jag nu efter några år väljer livet, men hur kan man säga det? Jag väljer ju inte! Jag har fått förmånen att se annorlunda på livet, jag vill verkligen leva och jag är djupt tacksam för den frihet jag har än så länge att kunna känna mig levande, skratta, gräla, gråta och älska de mina! Frihet att sörja dem jag älskar som dött ifrån migoch tacksam att jag fått lära känna så underbara människor som tillfört mitt liv här och nu så otroligt mycket, lärt mig mycket om livet.
Jag tror det är den frihet som ingen kan ta ifrån mig, att jag sörjer dem och kommer att göra så länge jag lever! Alltså är det ens egna tankar o känslor som är frihet!
Massa funderingar som du säkert inte blir klokare på! Kram och jag tänker på dig!

Kommentar från Kristina
1 februari, 2010 kl 1 februari 2010 (22:09)

Frihet för mig är att kunna borsta tänderna själv med rätt temperatur på vattnet. Att kunna gå till toan när någon hjälpt mig med att tvätta och klä mig och satt på korsetten så jag kommer upp, att några dar på tre veckor kunna gå i huset utan droppställning, att få sova några timmar i ett sträck utan att mina ryggsmärtor väcker mig, att kunna tända lampan och lösa korsord när jag ej kan sova och att jag inte stör någon, att själv kunna välja vad jag vill äta, att kunna natta sina barn och be aftonbön med dom, att ba en bår i bilen så jag kan få komma ut ibland, att ha en trädgård som jag kan gå ut sommartid i . Ja alla dessa små saker som vi vanligtvis ej tänker på det är frihet och så oändligt mycket att vara tacksam för, Ja det var en gnutta av min frihet. Kram Kristina i umeå
.-= Kristina´s last blog ..Pärlstädning och förebedjare =-.

Kommentar från Catarina
1 februari, 2010 kl 1 februari 2010 (22:49)

Jag har ju också varit sjuk i många år (ej någon dödlig sjukdom) Jag är idag när jag ser tillbaka på mitt förra jag innan min olycka ändå väldigt tacksam för vad jag hittat hos mig själv sedan jag blev skadad om än det tagit tid att nå hit. Att ändra på sig för man fått en skada och acceptera osv men nu när jag landat i detta nya jag har jag fått just frihet. Om än jag inte kan planera denna frihet så som jag skulle vilja har jag ändå den här och kan utnyttja den när jag vill. Jag har med denna haft lyckan att kunna vara en mamma som alltid funnits för min dotter när hon växte upp pga min frihet. Jag kan göra vad jag vill när jag vill. Även om jag haft en natt full av värk har jag min frihet dagen efter att kunna spendera dagen så som jag behöver spendera den.
Min bil är en enorm frihet!! nog den största jag kunnat få då jag har svårt pga mina skador . Med den tar jag mig vart jag vill oavsett det värker den är faktiskt t,o,m en smärtreducerar. För att få ta bilen , lägga focus på att bara köra iväg till okänt mål det ger smärtlindring .
Så mitt i allt elände som min skada gett mig gav den mig friheten och det är stort!!!
.-= Catarina´s last blog ..Vår i luften? =-.

Kommentar från Kristin
1 februari, 2010 kl 1 februari 2010 (22:55)

Frihet för mig är när min familj verkar harmonisk. Frihet är också när jag är i min stuga norrut. Att fiska med metspö, sätta mask på kroken och bara andas frisk luft. Frihet är också att känna en oumbärlig känsla av lugn så som man känner när nån säger att allt ordnar sig”:?) Frihet är när kroppen är avslappnad och vardagliga saker känns viktiga och framför allt naturliga. Ja vad ska man säga? Frihet innefattar så mycket men framför allt livets goda sidortycker jag. Kram!

Kommentar från Soulsister
2 februari, 2010 kl 2 februari 2010 (9:14)

Jag kan skriva under på det mesta av det du skrev på din lista. För mig är frihet att slippa vara så trött av behandlingar, utan att orka med vardagen med son och make. Sitta vid köksbordet och läsa läxor med sonen, springa i snön med hunden, åka pulka med sonen och skrika av den kittlande känslan i magen när det går fort!

KRAM till fina dig
.-= Soulsister´s last blog ..Återvänd scrapplust =-.

Kommentar från Anna-Karin
3 februari, 2010 kl 3 februari 2010 (10:52)

Frihet.. är det vackraste jag vet. Betyder otroligt mycket för mig (det finns dom som säger attd et är för att jag är skytt *S*) Uppskattar verkligen friheten att få säga vad jag vill, friheten att leva som jag vill i stora delar, friheten att välja. Välja om inte allt som händer så hur jag själv skall tolka det och handskas med det. Frihet kan för mig vara att sitta vid havet och känna doften av sälta, höra vågorna som slår hårt mot stranden och sluta ögonen och bara vara liten, obetydlig och utan ansvar för en stund. Frihet är också att välja att jobba för mycket, för att jag kan och vill. Frihet att njuta av det jag har. Vinden är vacker i dag, den är fri och dansar ute över snön, i trädtopparna och ibland snirklar den sig in vid glipor i fönstren, kall men luktar av frihet. Fri att blunda och släppa taget en stund. Frihet är nog för mig en grundförutsättning för lycka och njutning. Fortsätt vara fri min vän!

Bamsekram // Anna-Karin

Pingback från frihet i en liten ask « mymlan. the real.
6 februari, 2010 kl 6 februari 2010 (20:01)

[…] som vi inte alls kan påverka, där vi inte har något val och allt ställs på sin spets, då lär vi oss uppskatta andra saker än förr. Har man varit fjättrad vid dropp är det frihet att slippa. För den som varit sängbunden en […]

Kommentar från Mel Gibson
12 april, 2010 kl 12 april 2010 (21:54)

Aye, fight and you may die. Run, and you’ll live… at least a while. And dying in your beds, many years from now, would you be willin’ to trade ALL the days, from this day to that, for one chance, just one chance, to come back here and tell our enemies that they may take our lives, but they’ll never take… OUR FREEDOM!

Skriv någonting