Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Drunkningsolyckor

5 mars 2010 (10:35) | allmänt | av: Ludmilla

Linnéa var ett vattendjur!

Ett av de viktiga syftena med den verksamhet jag bedriver med mitt simföretag är att förhindra drunkning.
Vi lär barnen från mycket späd ålder att hålla andan och rotera tillbaka till det ställe det har kommit i vattnet i från. Det är en livräddande kunskap!

Svenska Livräddningssällskapet har kommit ut med statistiken vad gäller drunkning för 2009.

Här konstaterar man att det var 82 personer som dog i drunkning under 2009 i Sverige. Det var ett viktigt delmål att komma under 100 och det lyckades man med råge. Av dessa 82 var 8 barn under 17 år.

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och sex år. Man har därför tittat lite närmare på denna grupp. De flesta dör vid en badplats pga av bristande tillsyn och avsaknad av flytväst. Det näst vanligaste är att barnet dör i en trädgårdspool. Dessa blir allt vanligare utan att vi har noga rutiner för hur de ska hägnas in m.m. Barnet dör oftast inte på den egna tomten, utan det är grannens pool eller en damm 200-300 m från det egna hemmet som blir dödsfällan.

Detta bekräftar det som jag alltid har pratat så mycket om:
-Små barn ska alltid övervakas, hur vattenvana de än är!
-Lämna aldrig ditt barn ensamt nära vatten!
-Barnet ska alltid ha flytväst på sig när det är nära vatten.
-Om ni är vid en pool måste du finnas inom en armlängds avstånd.
-Förlita dig inte till ”flythjälp”. Den är förrädisk och kan gå sönder.
-Pooler måste vara inhägnade och ha barnsäker låsning.
-Lär barnet livräddande vattensäkerhetskunskaper så tidigt som möjligt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Spaceann
5 mars, 2010 kl 5 mars 2010 (18:12)

Bra inlägg, borde ”marknadsföras” större, vikten av simkunnighet.
.-= Spaceann´s last blog ..Recept i relationsdjungeln =-.

Kommentar från Trebarnsmamman
5 mars, 2010 kl 5 mars 2010 (23:26)

Instämmer i allt du skriver! Jag brukar få höra att jag är harig när jag badar med mina barn, men jag vet att jag aldrig skulle förlåta mig om något händer. Jag vill alltid ha koll på dem, alltid ha flythjälpmedel på dem om jag inte badar själv med bara ett barn, alltid vara beredd på att kunna rusa och hjälpa om jag inte badar med dem och så det eviga räknandet 1 huvud, 2 huvuden, 3 huvuden, 1, 2, 3, 1, 2, 3 …och jag skulle aldrig bada med dem på en strand där jag inte känner mig säker (dvs har koll på vågornas storlek, strömmar osv. Hände mig senast förra veckan när jag vägrade att låta mina barn bada på närmaste stranden för att vågorna var för stora. Istället fick vi gå en 3-400 meter till till nästa strand där vågbrytare gjorde vågorna mindre kraftfulla.
Ibland känner jag mig feg och överbeskyddande, men oftast tänker jag att det är eftersom jag vet riskerna som jag sätter gränserna tidigare än många andra.
.-= Trebarnsmamman´s last blog ..I väntans tider =-.

Skriv någonting