Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Kur 8, dag 1

20 april 2010 (16:21) | Cancern, sjukdom, sjukvård | av: Ludmilla

Ja, så ligger jag här igen.
Det är min 8e kur. Det är min 22a behandlingsdag, sedan 2 januari.

Rutinen är densamma. Jag går upp tidigare för att ta sjukresetaxin 7.30.
Det tar drygt en timma att komma till Karolinska, lite beroende på trafiken. På vägen dit småpratar jag med taxichauffören, kollar mail, nyheter och facebook. Allt i min IPhone såklart 😉

När jag kommer fram till avdelning C24 blir jag tilldelad ett rum. En sjuksköterska kommer och tar prover både i armen och, sedan hon satt en port-a-cath-nål, även i port-a-cathen. Det blododlas och så tas det vanliga blodprover som ska se om jag är i tillräckligt bra skick att få behandling. Det är Hb, Vita blodkroppar, leverprover och infektionsprover. Varannan vecka tas även hCG.

Därefter dröjer det en stund, ca 1 – 1,5 timme innan proverna är klara. Då får jag kortison och Kytril mot illamåendet och efter ytterligare ca 30 min kopplas cellgiftsdroppen på.

Idag när det är dag 1 i kuren får jag först Vepesid 1 timme, sedan Cosmegen i spruta samtidigt med koksaltdropp i 15 min, sedan Metotrexat i en stötdos i spruta under 15 min och till sist ett 12-timmarsdropp med Metotrexat.

Så nu när det sista droppet är kopplat är det bara att vänta. Jag håller på att skriva ihop en patientinformationsOm en stund blir jag så där lagom seg och orkar inte göra något vettigt alls. Då brukar jag läsa någon tidning som man inte behöver vara skärpt för att förstå eller spela något roligt spel på min Iphone (Bugdom 2, Alice i underlandet eller Plants vs Zombies är mina favoriter).

Droppet kommer att kopplas bort kl halv ett i natt. Ganska bra tid, vi kom igång i tid idag.

I morgon är det dag 2 i kuren och då får jag 1 timmes Vepesid och sedan 15 min Cosmegen. Sedan får jag åka hem igen.

Idag är det inte riktigt en vanlig dag. Idag kommer jag att få ett hCG-svar som har betydelse.
Kommer det att vara under 5,4 eller inte?

Är det under 5,4 är jag ju faktiskt frisk. Ofattbart!

Håll tummarna!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Trebarnsmamman
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (16:41)

Håller tummar och tår Ludmilla! Tänk vad häftigt det skulle vara om du är frisk!!!!!!

Kommentar från Annika Saari
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (16:49)

🙂 självklart hålls både tummar och tår…och det låter ju för fantastiskt att ett provsvar är så avgörande och ger dig ett besked.

Jag har ju inte följt dig under din sjukdom, utan är ny läsare av din blogg, men jag förstår att du har käpmat länge och hårt. Att din kropp tagit emot mycket stryk i form av gifter och behandlingar för att överleva.

Jag önskar såå Ludmilla, att din kamp ska ge resultat, att inte all denna tid ska ha varit förgäves – för det är inte rättvist!

Inte mycket i livet är rättvist men nån måtta kan det faktiskt vara.
Livet är och måste även i denna stund vara starkare än döden. Livet bara måste vara på din sida så att du får vara frisk och sakta bli stark igen och kunna fortsätta leva ditt liv och för dina barn och familj.

Du har en stor förlust och sorg som du delat med oss alla och det är inte utan betydelse för mänskligheten. Någonstans finns en mening, ingen mening med att Linnéa dog, men det meningsfulla att någonting gott kommer ur det, något som får betydelse för andra människor, ger perspektiv, hopp och en insikt i att livet inte är en självklarhet.

Varma hoppfulla kramar från Vällingby

Annika Saari

Kommentar från Annika S
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (16:58)

Nästa Annikas tur att önska lycka till!
Även om värdet är över 5,4 så är du på god väg att bli frisk!!!!!!
Så håll ut och tänk att du snart vunnit detta spelet!

Kramar dig
från ett regnigt Malmö

Kommentar från Susanne
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (17:16)

Håller tummarna rejält! Du gör ett kanonjobb just nu, det här har du snart rott iland:-)

Kommentar från Pernilla Christians änglamamma
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (18:17)

Håller tummarna…alla två!

Kram

Kommentar från Ludmilla
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (19:04)

Tack för tummarna!
Annika Saari: Det var väldigt fina ord! Tack!

Kommentar från sandra 17 år
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (19:47)

Vad fantastiskt kul det skulle vara om du kunde skriva här; JAG ÄR FRISK!
Men jag undrar, vad är egentligen en port-a-cath-nål? Läser ordet, men har ingen aning om vad det faktiskt är haha!
När du är klar med alla cellgiftsbehandlingar, vad händer då? Läste på Lindas blogg att hon ska opereras sen, men ni har ju olika sorters cancer vet jag…
Hoppas hoppas hoppas på en låg siffra! Kram!

Kommentar från Annika S
20 april, 2010 kl 20 april 2010 (20:49)

Vilken underbar nyhet! Glädjs med er!

Kram
Annika

Skriv någonting