Om högfettdieter och blodfetter och andra risker
Sedan 2006 har jag levt på LCHF-kost (med undantag från graviditet och cancerperiod). Det innebär att jag ätit mycket fett och proteiner och inte kolhydrater. Jag har uteslutit socker och mjöl, ris och potatis.
Jag gick ned 15 kg på 10 veckor 2006. Läs mer här…
Jag mådde väldigt bra på den här kosten och hade inga svårigheter att avhålla mig från det söta. Och så blev man mätt också.
Förra sommaren när jag skulle gå ned efter min cellgiftsbehandling och allt kortison så var det trögt. Jag har insett att cellgifterna har gjort något med min kropp. Dessutom har jag ju försatts i ett klimakterium i förskott. Hormonerna gör det dessutom svårare att gå ned i vikt. Nu är jag dock snart nere på min vanliga vikt igen.
Men, på väg dit så har jag tagit mina blodfetter. Jag började ju fundera under cellgiftsbehandlingen när jag fick xantelasma, men då (feb 2010) var blodfetterna normala. Jag har därefter fått behandling för fläckarna men de har kommit tillbaka. Så jag kontrollerade blodfetterna igen. De var SKYHÖGA! Om jag inte visste att de var normala tidigare så hade man trott att jag hade en medfödd rubbning. Jag tror att cellgifterna har orsakat detta. Det finns beskrivet men verkar inte vara allmänt känt.
Eftersom jag förlorade min pappa 46 år gammal i plötslig hjärtdöd känns det väldigt obehagligt. Hur skulle jag nu göra med min kost?
GI/LCHF-fantaster hävdar att blodfetterna sjunker av högfettdieter men ingen skriver om vad man ska göra om man får höga blodfetter när man redan går på den kosten.
Traditionell medicin säger att man ska äta mycket fibrer, frukt och grönsaker och motionera. Inte äta animaliskt fett.
Med de värdena jag har nu skulle det behövas höga doser av blodfettsänkande mediciner för att inte riskera att dö i förtid.
Jag är läkare och kan läsa medicinska rekommendationer och studier men jag är förvirrad.
Jag har ändrat min kost och motionerar mer. Kanske äter jag nu mer GI än LCHF. Men är inte så strikt. Tyvärr märks det direkt på vikten.
Samtidigt kommer nu mer och mer kritiska rapporter gentemot högfettdieterna. Nya studier visar att det finns högre risk för cancer när man äter högfettdieter…
Annika Dahlström, förespråkare för LCHF ger direkt svar på tal här… och anser författaren till artikeln i läkartidningen ej tillräckligt påläst. Hon hävdar att det är läkemedelsindustrin och privata ekonomiska intressen som gör att forskningen pekar åt detta håll.
Jag skrev en kommentar på hennes blogg och fick ett svar. Nu är jag bara ännu mer förvirrad…
Ludmilla says:
21 december, 2011 at 21:23
Hej!
Jag är läkare och arbetar inom primärvården och känner mig minst sagt förvirrad efter de senaste skriverierna angående LCHF.Jag har ätit enligt LCHF sedan 2006 med ett avbrott på ett par år då jag fick moderkakscancer efter en graviditet och förlossning. Jag har mått väldigt bra på lågkolhydratkosten och minskat snabbt i vikt.
Nu har jag höga blodfetter. T-Kolesterol 8,6, LDL 6,9. Detta efter att jag återgått till LCHF över ett år.
Jag har läst hur du uppmanar folk att sänka sina blodfetter genom att gå över till LCHF. Men om man redan äter enligt LCHF – hur ska man då sänka blodfetterna?
Till saken hör att jag har gjort ett avancerat gentest och jag har en genetisk känslighet för hjärtkärlsjukdomar. Min pappa dog i hjärtinfarkt som 46-åring.
Hur ska man tänka?
Ludmilla
[Översätt]
Annika Dahlqvist says:
21 december, 2011 at 21:37
Ludmilla, Jag har inte uppmanat någon att sänka sina blodfetter genom att äta LCHF. Jag anser att kolesterol är bland det viktigaste vi har i våra kroppar , och det ska inte sänkas. vid en bra LCHF-kost innehåller blodet precis den halt av kolesterol den anser att den ska ha.
Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol. Där visar han att kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.
Kolesterol på 8,6 är inte förhöjt. Det är inom normalområdet.
Men vill du äta statin är det upp till dig själv att bestämma. Om du har ärftlighet för tidig hjärtkärlsjukdom har du en indikation för statin där.
Läs även andra bloggares åsikter om kolesterol, hyperkolesterolemi, höga blodfetter, LCHF, GI, högfettsdieter
Kommentarer till inlägget

Kommentar från Hannah
3 januari, 2012 kl 3 januari 2012 (20:23)
Hej!
Min pappa har ätit enl LCHF sedan ett par år och jag vet att han har en bekant som är överläkare i Malmö och själv äter LCHF… nu är jag dålig på läkarinriktningar men han håller iaf på med sånt här med hjärt-kärl-sjukdomar.
Vill du att jag ber pappa om namnet på honom så kan du kanske få ett bättre svar av honom?
MVH//
Hannah

Kommentar från Tina K-n
3 januari, 2012 kl 3 januari 2012 (21:07)
Oerhört motsägelsefullt svar som Annika Dalhqvist ger Dig tycker jag. Dessutom uppfattar jag svaret som oseriöst – ”vid en bra LCHF-kost innehåller blodet precis den halt av kolesterol den anser att den ska ha”. Raljant så kan man ju fråga efter vad blodet mer anser att det ska ha… Jag har lite av samma problematik, kanske vi äntligen ska sammanstråla och diskutera vidare? 🙂

Kommentar från Leena
3 januari, 2012 kl 3 januari 2012 (22:11)
Hej Ludmilla,
När jag började med LCHF ändrades också mina blodfetter, totalkolesterolet gick upp men samtidigt det onda och triglyserider ner.Jag fick ju också recept på statiner från min husläkare…men har aldrig hämtat ut receptet.
Tog kontakt med en LCHF kunnig läkare i Malmö (kanske den som Hannah skriver om) och enl. honom jag har fina värden och inte behöver äta statiner så länge jag inte har några riskfaktorer.
Har precis läst en bok om kokosoljaforskning och där finns det kapitel om kolesterol och vikten av kolesterol i kroppen. Boken heter Stoppa Alzheimer nu, skriven av Bruce Fife.
Jag förstår dig att man kan bli totalt förvirrad av alla studier och rekommendationer 🙁
Kram

Kommentar från Annelie/Wildrat
4 januari, 2012 kl 4 januari 2012 (11:48)
Tror du inte dina höga blodfetter har med din sjukdomshistoria att göra? Kolesterol hjälper ju bla immunförsvaret och enligt undersökningar har de med lågt kolesterol större risk att få cancer (samt diabetes och andra sjukdomar). Kanske behöver din kropp ett högre kolesterol nu, kanske pga sjukdomen eller för att reparera de skador cellgiftsbehandlingen gav. Cellgifter är ju inga snälla grejjer.
Jag är ingen läkare men du kanske skulle ta kontakt med Ravnskov själv eller nån annan av de läkare som är LCHF-inriktade och som kan en hel del om kolesterol. Eller kanske Ralf Sundström kan hjälpa dig. Men ta kontakt med dem personligen och inte via kommentarsfältet på en blogg, där kan du aldrig få utförliga svar. Annika kan inte gärna ge dig bättre svar där när hon inte vet nånting om dina omständigheter. Hade du sökt henne som patient hade det nog gått bättre…

Kommentar från Bo Zackrisson
4 januari, 2012 kl 4 januari 2012 (12:03)
Hej Ludmila! God fortsättning! Du är läkare och borde ha möjlighet att tänka själv. Jag vet att den moderna läkaren måste följa nationella riktlinjer och att därför läkekonsten hamnat i bakvatten. Eftersom du varit så hårt medicinerad för din cancer så ser jag det som sannolikt att din kropp tagit stryk av denna tuffa behandling. Det höga kolesterolvärdet kan kanske vara en följd av denna behandling.
Du skriver även att du inte äter några kolhydrater alls om jag tolkar dig rätt. LCHF innebär dock att du kan fylla halva tallriken med ovanjordsgrönsaker!
Det finns även ett antal studier om ketogen kost vid cancer. Du känner säkert till att cancerceller har en annan metabolism än friska celler. Cancerceller klarar sig inte utan socker!
Vi har under 50 års tid blivit vettskrämda för fett och kolesterol, en propaganda som särskilt alla läkare bombarderats med. Jag förstår därför din vilsenhet. Läs Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket. Han är docent och läkare i Malmö.
Leena ovan tipsade om Bruce Fifes bok. Läs den gärna. Jag läste det amerikanska manuset och föreslog förlaget att översätta boken till svenska. Mycket läsvärd. Jag skickar dig gärna ett exemplar av LCHF-magasinet om du ger mig din adress. Du kan mejla mig på bo.zackrisson@telia.com
Vänliga hälsningar
Bo Zackrisson
redaktör
LCHF-magasinet
Tel. 08 86 45 05

Kommentar från mea
4 januari, 2012 kl 4 januari 2012 (13:17)
ett tips fråga katrin z.
finest.se/katrin

Kommentar från Tristessa
4 januari, 2012 kl 4 januari 2012 (15:35)
Det verkar som att det blir vikten, utseendet samt sug mot de inre blodvärdena? Jag vet inte vad som är det rätta men så här helt utifrån det verkar det som att det är hälsosammare att tänka på hur kroppen mår på insidan än ser ut.

Kommentar från Mimmi
4 januari, 2012 kl 4 januari 2012 (16:13)
Provade LCHF men det var verkligen inget för mig.
Numera äter jag Dukandieten(LCHP) och mår bara bra.

Kommentar från Ingrid
5 januari, 2012 kl 5 januari 2012 (9:16)
Jag upplever att många förespråkare för olika ”dieter” blir väldigt rigida i sitt sätt att se på hur man äter bäst. Försöker man som du Ludmilla, ställa en fråga är det ofta svårt att få ett rakt svar. Tror det beror på att de är så fast i sitt tänkande och har svalt dieten med hår och hull, så de ser det som en kritisk fråga och då blir det svårt för dem att svara. Att verkligen läsa och lyssna på frågor utifrån frågeställaren, verkar de ha väldigt svårt för.
Själv tycker jag det är väldigt positivt att ifrågasätta, det är bl a så man lär sig. Svaret från Annika Dahlqvist förvånar mig inte det minsta…Ödmjukhet skadar aldrig, tvärsäkerhet i frågor skrämmer bort.

Kommentar från Susanne
5 januari, 2012 kl 5 januari 2012 (13:28)
Jag förstår verkligen din förvirring kring kosten. Ju mer man lär sig om vissa områden desto mindre känns det som att man kan säga sig veta säkert. Vilka rekommendationer som myndigheter promotar bör ju aldrig tas som sanningar. Tittar man på forskning så är den ju aldrig 100 procentig, det enda man vet säkert är ju att det inte finns något som är ”sant”. Saker kan vara sanna för dig, mig, idag etc. men ingen vet hur det kommer bedömas när vi tittar tillbaka. Jag har också väldigt svårt för tvärsäkerhet, den säkerheten kring dessa frågor finns inte känner jag. Tipsen om att kontakta författare/forskare själv och sedan göra en egen bedömning tror jag dock skarpt på! Generellt så har jag en väldigt positiv erfarenhet av att kontakta forskare personligen via mail/brev när jag haft ingående frågor. Det märks att de har ett intresse av sina områden och gärna vill förmedla den kunskap de besitter. Hoppas du hittar ett svar du känner dig tillfreds med!

Kommentar från Anna
5 januari, 2012 kl 5 januari 2012 (13:39)
Har aldrig ätit enligt LCHF eller annan kost. Jag kör på att jag lyssnar till kroppen och äter det jag behöver (dock inte godis, läsk osv. – för jag är aldrig sugen på sånt). Tränar ca. 4 ggr. i veckan och vardagsmotionerar mycket. Har aldrig varit överviktig och har utmärkta värden. Skulle känna mig stressad av att behöva söka mig till andra för att veta vad jag mår bra av.

Kommentar från Ludmilla
7 januari, 2012 kl 7 januari 2012 (4:37)
Tack för alla intressanta kommentarer!
Självklart är det viktigt hur man mår, men man kan inte bara tänka kortsiktigt. Om jag vill överleva länge så behöver man ju även tänka på långsiktiga konsekvenser av måendet.
Det kanske kan vara så att min kropp behöver högre Kolesterolvärden för att reparera skadorna av cellgiftsbehandlingen. Intressant tanke. Men då blir nästa fråga om det i sin tur ger ökad risk för hjärt-kärl-sjukdomar för att de är höga oavsett orsak?

Kommentar från Tristessa
7 januari, 2012 kl 7 januari 2012 (14:07)
Det går ju vrida och vända så mycket på det, tycker sånt är intressant så därför skriver jag fast jag inte vet.. Och vet kroppen skillnad på varför det är högt, el reagerar den lika sant ändå som du skriver? Hur gör den i andra situationer? Gör kroppen skillnad på typ högt blodtryck om det beror på stress psykiskt eller nått annat fysiskt? Kanske finns det två svar?

Kommentar från Lina
10 januari, 2012 kl 10 januari 2012 (11:52)
Jag undrar bara om alla är så perfekta? Aldrig äter godis osv. LCHF i all ära (dock inte i mina ögon och öron). Men aldrig? Jag har svårt att tänka mig det.
Jag är ingen läkare eller specialist av något slag, men dom flesta personer som äter enligt LCHF blir som fixerade. Det finns INGET bättre, du mår så bra av det, nej men hur kan du få ont i magen av det? Sånt som jag får höra av dom nära mig som äter enligt LCHF. Jo, jag får ont i magen av för mycket fett. Alla är vi olika. Sen har jag alltid sagt att vi får se hur det blir på sikt för dom som äter enligt LCHF just med tanke på allt fett man stoppar i sig. Men jag vet inte.
Hoppas att du får ordning på dina kolesterolvärden hur du än gör med kosten. Och observera att jag ogillar inte LCHF som sådan, utan jag ogillar när vissa säger att kosten passar alla och att man ALDRIG blir sjuk om man äter enligt LCHF.
Ta hand om dig

Kommentar från ElisabethP
15 januari, 2012 kl 15 januari 2012 (23:07)
Lite synd att du inte förstod sambandet mellan ditt kolhydratsug vid din graviditet. Det blir så om kroppen varit utsatt för svält. Skit samma om det handlar om bantningssvält eller stressvält, det som hände vid tiden för din dotters suicid. Det handlar inte om att kroppen ”kräver” kolhydrater för att den behöver det pga graviditeten, det handlar om en överlevnadsmekanism. För att undvika ny svält, så inträder ett extremt sug efter det som gör kroppen fet, pga av tidigare kaloribantning, eller annan orsak till patologisk viktnedgång, alltså kolhydrater. Endast fett och proteiner är essentiella, inte kh, kom ihåg det.
Jag tänkte du kunde läsa lite vad Uffe Ravnskov har sagt om resonemang kring familjär hyperkolesterolemi.
http://medicinskaccess.se/images/arkiv/45_2009/ulf_ravnskov.pdf
I övrigt håller jag med Bo Zackrisson, i resonemanget om att din cancerbehandling mycket väl kan förorsaka dina nu höga kolesterolvärden. Jag håller också med om att en strikt ketogen kost säkert är det optimala vid all sorts behandling av cancer. Det är väl ändå så att det är höga triglycerider som vi ska försöka få ned?
Pingback från Ludmillas Blogg » LCHF-dieter splittrar läkarvärlden
3 februari, 2012 kl 3 februari 2012 (7:17)
[…] Som jag skrev nyligen så är det svårt att även för mig som läkare att ta ställning till LCHF/GI och hur bra detta är. Läs inlägget här… […]

Kommentar från Gustaf Segerström
10 februari, 2012 kl 10 februari 2012 (21:14)
Jag har också hjärt- och kärlsjukdomar i släkten på bägge sidor och oavsett vad vetenskapen säger och inte säger, så är den aldrig helt enig oavsett vad det gäller för något. Däremot så tror jag att mina anhöriga måste ha gjort något fel som ökade deras risk och då genom att handla annrolunda, blir det förhoopningsvis annorlunda för mig. Alla har stressat, men också vräkt i sig av kolhydrater i form av bröd, potatis, bullar etc. Genom att minska på stressen och kolhydraterna verkar jag må betydligt bättre och har en enormt mycket högre kapacitet. Om inyte det hjälper, så har jag i alla fall mått mycket bättre rent fysiskt och psykiskt.

Kommentar från Eva
4 juli, 2013 kl 4 juli 2013 (8:40)
Jag känner precis igen det du skriver. Jag tror också att cellgift och cortison har gjort något med min kropp som gör det svårt att gå ner i vikt igen. Att jag äter Tamoxifen gör säkert inte saken bättre. Jag äter lågkolhydratkost och har börjat med periodisk fasta nu också bara för att prova men det händer inte mycket. Jag undrar hur det har gått för dig nu? Har du bra värden, mår bra och har trivselvikt?
Med vänlig hälsning, Eva

Kommentar från Ludmilla
4 juli, 2013 kl 4 juli 2013 (8:46)
Eva: Tack för att du frågar. Jag mår bra! Det är mer än tre år sedan jag avslutade min behandling och jag är frisk. Jag väger nu under min målvikt (64 kg, 168 cm) och är nöjd med det.

Kommentar från Karin Håkansson
2 april, 2015 kl 2 april 2015 (1:15)
Hannah••••• please please send me The name of the doktor in Malmö som är inriktad på LCHF kost och har förstånd på diabetes 1 speciellt.
Och givetvis alla läkarkontakter inom lchf i rimligt köravstånd i Skåne mottagits ksant för. Tack!n karin
Kommentar från haren
3 januari, 2012 kl 3 januari 2012 (20:22)
Hejsan
Jag förstår din oro, har tyvärr samma ärftlighet. För att ytterligare komplicera det hela har det ju på sistone kommit nga studier som dels visar att det är andra mekanismer i blodfetterna som ökar risken för hjärt- och kärlssjukdomar, dels att snabba kolhydrater är en bov i det dramat snarare än fett. Å andra sidan, vet man ännu ej säkert. Jag tycker att två böcker som går igenom forskningen ordentligt och seriöst men samtidigt läsartrevligt är Martin Ingvars böcker om hjärnkoll på vikten och hjärnmat(?). Kanske får du lite svar där?