Särskrivningar – språkfelet vi svenskar älskar att hata
Få språkligheter upprör så mycket som särskrivningar. I dag finns det både hemsidor och Facebookgrupper där man kan uttrycka sin förfäran över folks oförmåga att skriva ihop ord. Men vad beror särskrivningarna på? Och vilka knep kan man ta till för att undvika att särskriva?
Särskrivning innebär att ett sammansatt ord felaktigt skrivs som två eller flera ord. Det kan ibland leda till att betydelsen blir en helt annan än den avsedda. Som i fallen ”en lång hårig sjuk sköterska” eller ”kyckling lever med kul potatis”. För att inte tala om ”rök fritt”.
Att särskrivningarna ökar kan ha flera olika logiska förklaringar. En av dem är att vi slutat ”ljuda” när vi lär oss läsa i skolan. Det leder till att kopplingen mellan uttal och stavning inte blir lika stark. Sannolikt handlar det också om att vi skriver mer än någonsin, samtidigt som texterna inte går igenom samma noggranna kontroll som tidigare. Vi kan dessutom fler språk i dag, vilket får inverkan på det svenska skrift- språket. Men den främsta orsaken till dagens särskrivningar är nog ändå att man helt enkelt tycker att det bli mer effektfullt att skriva isär orden. Genom att skriva ”extra pris” framhäver man ordet pris som då fångar vår uppmärksamhet.
Men hur kan man tänka för att undvika att skriva isär ett ord som egentligen ska vara sammansatt? Här kommer tre tips:
1. Säg ordet högt för dig själv
Läs texten högt. Då brukar man höra om ett ord ska skrivas ihop, eller om det ska bestå av två eller fler ord. Jämför till exempel ”femton” med ”fem ton” eller ”grönsak” med ”grön sak”. Visst betonar du orden olika?
2. Skriv ihop trots att ordet känns långt
Man ska akta sig för att skriva isär ord bara för att de är långa. De kan få en helt annan betydelse. ”Kassaterminalsystem” behöver till exempel inte vara kassa terminalsystem.
3. Googla!
Den korrekta stavningen är oftast bara en knapptryckning bort.
Källa: Klarspråksspalten
Klarspråksspalten kommer ut en gång i månaden och ger tips och inspiration i olika språkfrågor. Den skrivs av språkkonsulterna Ingetora Gumbel och Petronella Törnevik på Klarspråkskollen AB och kostar ingenting att prenumerera på. Har du en språkfråga som du vill ha svar på? Eller känner du fler som skulle vilja prenumerera på Klarspråksspalten? Skicka ett mejl till info@klarsprakskollen.se!
Läs även andra bloggares åsikter om Klarspråkskollen, skriva rätt, särskrivningar, korrekt stavning, särskrivning
Kommentarer till inlägget
Kommentar från Ludmilla
8 mars, 2012 kl 8 mars 2012 (20:31)
Anonym: Jag mailar dig!
Kommentar från Bismillah
8 mars, 2012 kl 8 mars 2012 (23:34)
intressant inlägg
Kommentar från Bosse
9 mars, 2012 kl 9 mars 2012 (11:37)
Det främsta skälet till särskrivningarna torde väl vara att i princip alla svenskar kan engelska idag, och i engelskan är ju särskrivningar oftast det korrekta. Men redan på 1800-talet, när ytterst få svenskar kunde engelska, kunde man i texter få se t.ex. ”Över Ståthållar Ämbetet”, d.v.s. både särskrivning och begynnelseversaler.
Faktum är att jag aldrig har ägnat mig åt att ljuda men kunde ändå läsa och skriva vid sex års ålder. För detta blev min mor utskälld av en psykolog som väl ansåg att hon berövat mig en del av min barndom trots att det var jag som inte gav mig förrän hon invigde mig i läsandets mysterium.
Men nu handlade det om särskrivningar. Trots att jag aldrig ljudit så anser jag mig ha en stark känsla för när det blir fel. Annars så finns ju numera SAOL på nätet för den tveksamme.
Kommentar från Ludmilla
9 mars, 2012 kl 9 mars 2012 (13:51)
Bosse: Jag tänker också att det är engelskan som är den främsta orsaken till särskrivningar!
Kommentar från Alicia – Borrelia & Fobi
9 mars, 2012 kl 9 mars 2012 (19:42)
Oh ja, särskrivningar kan leda till mycket missförstånd hahaha. En gång läste jag en sån där särskrivningsexempeltext som fick mig att skratta så jag grät ;D
Rök fritt, och rökfritt är ju verkligen inte samma sak tex 😉
Kommentar från Tristessa
10 mars, 2012 kl 10 mars 2012 (2:49)
Jag trodde att mina särskivningar och att jag inte kan se/höra andras berodde på min dyslexi?! Sa,tidgt förstår jag och ser skillnaden när du skiver här ovan, men det skulle nog kunna gå mig helt förbi med.
Kommentar från vill helst vara anonym..
8 mars, 2012 kl 8 mars 2012 (20:11)
Hej ludmilla! jag har läst din blogg till och från i några år och nu har jag en fråga..
Jag är 16 år och från jul till nu har 5 eller 6 personer i min omgivning som varit 16-18 år tagit livet av sig.. Senast här om dagen..Vad gör man för att inte sjunka ihop? För att inte deppa ihop? Hur tar man sig ur det här?