Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Babysim är inte farligt!

25 mars 2012 (20:06) | babysim, barn | av: Ludmilla

Jag skrev redan för 2 veckor sedan om att Belgiska myndigheter går ut och avråder från att man ska simma med barn under 1 år i inomhussimhallar (Läs mer här...) Anledningen är att forskaren Bernard visat i sina studier att det finns ett samband mellan kloraminer och utvecklingen av astma. Små barn har mer genomsläppliga slemhinnor och är därför mer mottagliga för kemikalier. Studien som han publicerade redan 2006 är en retroperspektiv studie där man frågat föräldrar om hur det var för 12 år sedan, dvs nu för 18 år sedan. Det studien eventuellt visar är hur de belgiska poolernas rening fungerade för 18 år sedan. Men ändå har de valt att gå ut med dessa riktlinjer.

Jag tycker att det är mycket, mycket olyckligt med tanke på hur otroligt viktigt det är att man börjar simma tidigt med sina barn. Den tidiga simkunnigheten räddar liv.

Dessutom så har det kommit nyare studier av mycket högre kvalitet som visar motsatsen: att de barn som påbörjade simträning kort efter födseln hade mindre astma, bättre lungfunktion och mindre andel luftvägsproblem än de som inte simmat. (Swimming Pool Attendance, Asthma, Allergies, and Lung Function in the Avon Longitudinal Study of Parents and Children Cohort, Font-Ribera L, Villanueva CM, Nieuwenhuijsen MJ, Zock JP, Kogevinas M, Henderson J. Am J Respir Crit Care Med. 2011;183:582-588) Läs hela studien här…

Idag kommer SVT med information om de belgiska myndigheternas nyhet men också att svenska myndigheter inte ser någon anledning till att göra några sådana rekommendationer. Vi har en bra vattenrening i Sverige och i de pooler som simundervisning för små barn hålls ställs mycket höga hygienkrav. Allt för att minimera halterna kloraminer i luften.

Det finns inte några andra länder som avråder barn under 1 år att simma och det kommer inte att komma något sådant i Sverige heller. Var noga med hygienen och fortsätt att simma!

Jag känner mig väl insatt i frågan och känner mig helt trygg i att rekommendera små barn att fortsätta simma i de svenska bassängerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från fönster
26 mars, 2012 kl 26 mars 2012 (17:25)

Fast är det till så stor nytta med babysim egentligen? Behöver man verkligen simma när man är så liten?

Kommentar från Ludmilla
26 mars, 2012 kl 26 mars 2012 (19:54)

Fönster: Att börja simma tidigt har väldigt stor nytta på många olika sätt. Drunkningsolyckorna är vanligast under 5 års ålder. En undersökning visar att simundervisning för barn under 4 år minskar drunkningsolyckorna så mycket som 88%. Ju förr man börjar desto större nytta gör det. Till detta kommer att man stimulerar kontakten mellan barn och föräldrar samt den motoriska stimulansen som vattenmiljön är unik med.

Skriv någonting