Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Locus of control

16 oktober 2012 (20:47) | acceptans | av: Ludmilla

Är du en person som tycker att du drabbas av all ont i livet eller är du en person som känner att saker och ting känns förståeliga och påverkbara?

Var man förlägger sitt ”locus of control” – vem det känns som bestämmer i ens liv – har visat sig ha stor betydelse för hur vi klarar motgångar.

  • Känner du dig som ett offer för omständigheterna, eller som initiativtagare till att göra det bästa av situationen?
  • Känner du dig som en passiv åskådare till ditt liv, eller känner du dig som en aktiv part som försöker påverkar livet i den riktning som du vill att det ska gå?
  • Ser du svårigheterna framför dig eller söker du efter möjligheterna?
  • Vill du att någon annan ska behandla dig och ta bort det jobbiga, eller ser du till att göra det som din kropp faktiskt kan göra?
  • Har du en avvaktande lite misstänksam hållning mot det som händer och andra personer, eller söker du ständigt ny kunskap och testar nya beteenden?
  • Känner du dig bitter eller är du nyfiken på livet?
  • Känns det som att livet ter sig slumpvis eller känner du att saker och ting beror på hur bra du gör saker?
  • Ser du andras fel och brister hellre än att ändra ditt sätt att förhålla dig till andras fel och brister?

Vem tycker du bestämmer i ditt liv?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Catarina
17 oktober, 2012 kl 17 oktober 2012 (1:21)

Ja jag är en person som drabbas av det mesta *fniss* det mest konstiga om man säger så. Å andra sidan har jag alltid gjort det bästa av det möjliga och kunnat gå ur eländena med ett leende på läpparna att jag klarade av det trots allt och med känslan att, ja en erfarenhet rikare och ev lite starkarefaktiskt i efterhand. Jag ser på motgångarna som sköljer över en med jämna mellanrumsom en utmaning. För hur jag än vridit och vändit har det i slutändan givit mig nått positivs med Med facit i handen har det alltid ordnat sig på nått vis om än man fått betala just mitt uppi med blod svett och tårar. Men! Det har gjort en stark och man har fått lite andra värderingar i livet av dem också . Skulle absolut inte vilja vara utan mina erfarenheter få kämpa då det gett mig en kämparglöd när nått händer , detta att aldrig ge upp. Jag brukar skämta ibland och säga att nån där uppe skickar det jobbigaste på mig då ”denne” vet att jag klarar det istället för att ge det till nån annan. Ordspråket man får inte mer än man klarar av typ. Att lägga sig ner och bli offer bli bitter mm det gör en inte gladare eller starkare och det har jag sett så det räcker då jag låg på rehabb t.e.x efter min olycka. Tror det närmare bestämt var efter min olycka jag bestämde att inget tråkigt ska ta överhanden om mitt liv utan snarare tvärtom. Mota olle i grinden, ta fighten och vinna.Men jag har haft turen att orka det,det är jag tacksam för.

Kommentar från Elisabeth
18 oktober, 2012 kl 18 oktober 2012 (10:38)

Intressant! Är helt övertygad om att man mår bättre av att känna att man kan påverka sitt liv. OCh att se att glaset är halvfullt och inte halvtomt… Din egen inställning till livet och det som händer runt omkring är så viktigt. Sedan kan man ju inte påverka allting som du vet Ludmilla… Kramar/Elisabeth

Skriv någonting