Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Dator/TV/surfplatta skadligt för barn

10 januari 2013 (19:40) | barn, IT, tonåringar | av: Ludmilla

Professor Hugo Lagercrantz skriver i Läkartidningen att det sker en ökning av tiden som barn blir sittandes framför en skärm. Detta i sin tur leder till hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och ökad vikt.

Problemet blir att det är andra aktiviteter som får stå åt sidan som samvaro med vänner, utelek, fysisk aktivitet och annat.

Lagercrantz rekommendationer är följande:

Barn under 2 år ska inte titta på tv/dvd/surfplatta över huvudtaget. För barn mellan 2 och 3 år bör skärmtittande minimeras.

Äldre barn i förskoleåldern (3–7 år) kan titta på tv/dvd 1–2 timmar per dag. Man bör välja program som är berättande. Förälder eller annan vuxen person bör vara med. Det finns inga bevis för att surfplatta och dylikt stimulerar små barns intellektuella utveckling, men inte heller för att det är direkt skadligt. Däremot stjäl det tid från barnens naturliga lekar, fantasi­drömmar och samvaro med föräldrar, syskon och lekkamrater.

Skolbarn (7–15 år) kan få titta på tv/dvd längre tid, men absolut inte mer än 3 timmar samma dag och då bara vid enstaka tillfällen såsom stora idrottsevenemang. Det är svårt att exakt ange maxtid för dataanvändning, men man bör se till att det inte tar för mycket tid från fysisk aktivitet och social samvaro. Det är viktigt att föräldrarna kontrollerar att barnen inte utvecklar ett dataspelsberoende.

Barn bör absolut inte ha egen tv i sina rum. Tv:n bör inte jämt stå påslagen i köket eller vardagsrummet. Barnet bör inte äta framför tv:n. En tv-fri kväll i veckan rekommenderas.

Vilka regler har du för dina barn?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Marta
11 januari, 2013 kl 11 januari 2013 (11:38)

Hej!
Jag tycker att Lagercrantz och denna typ av retorik är problematisk. Den väcker frågan om vad som egentligen är ”naturligt”? Vad är naturliga lekar? På vilket sätt förhindrar dator/tv/surfplatta fantasidrömmar? Varför rekommenderas äldre barn i förskoleåldern att titta på program som är berättande i 1-2 timmar per dag – vad är det som gör att berättande program har mer status än interaktiva program eller spel på dator? Detta är frågor som tål att diskuteras.

Lagercrantz skriver att dataanvändning stjäl tid från barnens samvaro med andra människor. Själv ser inget hinder att tillsammans med föräldrar, syskon och lekkamrater samvara vid datorn. Dataanvändning är inte nödvändigtvis en soloaktivitet – det är en uppfattning som hör till det förgånga.

Sedan kan man också fråga sig om samma oro över brist på samvaro med andra skulle uppfattas om ett barn inte kunde slita sig från en god bok? Är det kanske mer okej och till och med uppmuntrat att ett barn sitter och läser i en timme jämfört med att barnet spelar ett interaktivt spel?

Jag anser att man inte behöver begränsa dataanvändande, snarare satsa på att se utvecklingsmöjligheterna så att användandet blir konstruktivt och inte ses som ”slöseri med tid”. Använd datorer tillsammans med era barn!

Kommentar från Jerry
11 januari, 2013 kl 11 januari 2013 (16:05)

Håller helt med Marta! Förlegade tankegångar som funkade för 30 år sedan, men idag? Mina barn har inga restriktioner och har så aldrig haft, mer än när de var riktigt små. De klarar av ”livet” bra i alla fall. Det är som sagt, helt andra förutsättningar idag än tidigare. Inte begränsa, men vara med och vara nyfiken på vad de gör. Det är mitt recept när det gäller datoranvändning.

Kommentar från Jerry
11 januari, 2013 kl 11 januari 2013 (16:11)

Komplettering:
Ser också nu när jag googlar på Lagercrantz att han är född 1945. Är dagens professorer lika negativt inställda, eller är det en generationsfråga? Jag tror ju att det handlar om ett annat synsätt idag och för varje år blir datorn allt mer integrerad i barns liv som en naturlig del.

Kommentar från Ludmilla
11 januari, 2013 kl 11 januari 2013 (19:19)

Jag är benägen att hålla med.

Kommentar från Ludmilla
12 januari, 2013 kl 12 januari 2013 (19:03)

Lena jag försökte att maila dig men fick en retur. Kan du Maila mig på kontakt@ludmilla.se?

Kommentar från Ullrika
16 januari, 2013 kl 16 januari 2013 (23:24)

Jag såg en så fantastisk film om just detta på youtube. Lägg gärna tjugo minuter av din tid och bli en lycklig människa!

http://www.youtube.com/watch?v=MAhKKAppyB4

ps. Marta du har så rätt! – tycker jag 🙂

Skriv någonting