Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

En fin kväll i Kista

7 september 2013 (13:19) | död, Linnéa, Mindfulness, självmord, tröst&hopp | av: Ludmilla

I måndags föreläste jag för föräldrar som förlorat ett barn, oavsett orsak. Föreningen heter FEBE och finns på många ställen i landet. Just denna grupp träffas på måndagar i KISTA kyrka.

Det är något visst med att träffa ”likar” dvs de som varit med om samma sak. Att förlora ett barn är så livsomvälvande och så otroligt smärtsamt att det är svårt att någonsin hitta en mening i livet igen. Vi har alla upplevt samma sak vad gäller samhällets okunskap och rädslor som i sig blir ytterligare en sorg.

Det var ett tag sedan jag berättade den personliga historien om vad som hände Linnéa. I början var det framför allt sen jag berättade när jag föreläser. Nu förtiden handlar det oftast om sorg och självmord på ett mer professionellt plan.

Kvällen kändes nära, personlig och viktig. Även för mig.

Så här står det i FEBEs senaste nyhetsbrev:

Måndag den 2 september 2013, Febe möte i Kista kyrka och vår gäst och föreläsare är Ludmilla Rosengren.
Ludmilla som är läkare och KBT-terapeut delar för oss Febe-föräldrar, hennes historia, om sorgen efter hennes dotter Linnea som tog livet av sig 2008, endast 14 år gammal, om hennes cancer endast ett år efter att hennes dotter dött.

Hon berättar vidare för oss om den studie hon har gjort på 116 föräldrar som mist barn i självmord och som har gett mycket viktiga resultat. Ludmilla avslutar kvällen med att dela med sig av de verktyg som finns för att hantera livets olika svårigheter innan de inträffat.

Om kroppen/själens förmåga till läkning. Hur viktigt det är att dela med sig av sin historia!

Ludmilla berättar också om den okunnighet och rädsla som finns både bland sjukhuspersonal och anhöriga. Döden finns inte förrän… Och om den personliga utvecklingen man går igen när man faller djupt ner i det svarta hålet och… kommer ut på den andra sidan. När det svarta hålet inte dyker upp lika ofta och inte är lika djupa längre. När tankarna kan uppfyllas med annat.

”Acceptans och försoning! Att inte försöka ändra på det som är. Fokusera på det positiva och ta vara på det som är här och nu.” Ludmilla avrundar kvällen och pratar om ”medvetna sinnen” Mindfulness!

I Ludmillas bok ”Livet är nu!” finns att läsa om, medveten närvaro, acceptans och bekräftelse och som är så viktiga livskunskaper att vi behöver lära oss dem tidigt i livet.

Tack Ludmilla! för att du kom till oss och delade med dig av din kunskap, historia och ditt liv. Det blev en mycket fin och tänkvärd kväll på Febe.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Ylva
9 september, 2013 kl 9 september 2013 (20:38)

Hej Ludmilla. Det kändes fint att ses förra veckan i Kista. Det var uppskattat att du kom! Kram Ylva

Skriv någonting