Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Känslomässig bergochdalbana…

21 november 2013 (23:30) | psykiatri, självmord | av: Ludmilla

Många anser att en person med ”bordeline” dvs instabil personlighet, är manipulativa, elaka och själviska.

I själva verket kämpar de för sin existens. Det de gör är inget som de vill göra.
De har en extremt känslighet för känslor och reagerar därför utomordentligt kraftigt på allt som händer runt omkring dem. Det är en berg-och-dal-bana hela dagarna. Man har ett stort behov av bekräftelse från andra och saknar förmågan att bekräfta sig själv. Man pendlar mellan att tycka att alla är emot en till att man hatar sig själv så mycket att man skadar sig på ett eller annat sätt. Man tycker inte att man är värd något alls i livet. Man blir ofta suicidal på ett impulsivt sätt. Faktum är att man inte VILL manipulera sin omgivning. Man är inte medveten om vad man gör. Man försöker bara överleva när man upplever det som en kamp för sin existens.

Att lida av den här sjukdomen som ca 1 % av befolkningen gör är mycket smärtsamt och är mycket allvarligt. Dödsrisken är ca 10 %. Det är också mycket svårt för omgivningen eftersom personen pendlar mellan ett extremt beroende till ett extremt avståndstagande.

Den goda nyheten är att detta inte är obotbart som man tidigare trodde. DBT är en behandlingsform som har varit revolutionerande. Många har inte tillräckligt mycket besvär för att uppfylla kriterierna för en diagnos efter behandling.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Mamma och diagnostiserad
23 november, 2013 kl 23 november 2013 (17:06)

Tyvärr är det en vanlig missuppfattning, att personer med IPS är manipulativa. I själva verket kan vissa handlingar uppfattas som manipulation, men manipulativ är man först om man medvetet försöker få andra människor att utför någonting. Jag har stött på en hel del människor som backat när dem fått veta att jag har IPS. Det är synd, för jag är inte ute efter att skada någon.

Jag skulle säga att beskrivningen ovan gäller en person med IPS som inte vet om att den har IPS och som därmed inte jobbar med sina svårigheter. Jag kan inte hålla med om att jag reagerar extremt på allt som händer omkring mig. I vissa tillfällen, absolut men inte alltid.

”Man pendlar mellan att tycka att alla är emot en till att man hatar sig själv så mycket att man skadar sig på ett eller annat sätt. Man tycker inte att man är värd något alls i livet. Man blir ofta suicidal på ett impulsivt sätt.” Jag har aldrig trott att alla är emot mig och vad jag vet är det ingen vanlig tanke när man har IPS. Däremot kan jag pendla mellan att tycka om någon ena dagen för att nästa dag inte orka med personen. Men det har oftast egentligen inte alls med personen i sig att göra, utan hänger ihop mina svängande känslor och hur jag mår just den dagen. Sucidal på ett impulsivt sätt kan jag skriva under på, men det lika ofta varit planerat. Däremot är mina självskador oftast impuls.

”Den goda nyheten är att detta inte är obotbart som man tidigare trodde. DBT är en behandlingsform som har varit revolutionerande. Många har inte tillräckligt mycket besvär för att uppfylla kriterierna för en diagnos efter behandling.” Jag tror inte på att man kan bota IPS, däremot att man kan lindra symtomen och därmed tillslut inte uppfylla kriterierna. Men känsligheten och allt som hör till, tror jag aldrig man blir av med, bara att man lär sig leva med och hantera det. Jag gick själv i DBT i flera år och lärde mig mycket bra saker, men tyvärr var det inte så revolutionerande för mig, då jag inte blev så mycket bättre. Men jag är glad för att DBT fungerar för 8 av 10 personer. Sedan finns det något som kallas MBT också, även det ska vara bra.

Till sist vill jag bara skriva det du redan vet, att alla människor är olika oavsett om man har samma diagnos eller inte. Ta hand om dig!

Kommentar från Ludmilla
23 november, 2013 kl 23 november 2013 (17:15)

Tack för ditt fina kompletterande inlägg!

Kommentar från Peter
25 december, 2013 kl 25 december 2013 (10:57)

Jag vill tillägga att jag förlorat allt i mitt liv.Mina föräldrar har mördats och mitt egna liv&hälsa ligger i händerna på några väldigt ondsinta människor som leker GUD. Jag vill inte tvinga någon att tro på det jag säger men allt fler mår psykiskt dåligt i Sverige. En 30% ökning inom psykiatrin bara i år 2013. Detta bara i Väsmanlands län.Det finns ett tydligt mönster som borde börja uppmärksammas av samhället. Jag är en mindcontroled -targetet induvidual som mår dåligt och kämpar varje dag men allt skit som sker från kroppsliga smärtor och trakkasserier osv..Vill bara att folk ska veta att det finns svar där ute på allt om man bara tar reda på alternativa faktan. Allt är inte som det verkar och lösningen är inte alltid medicinering till döds när problemet ligger annanstans och det ej är naturliga orsaker.

När man kan komma in i människors själ genom manipulation är det som händer (i kroppen) & runt omkring inte så konstigt att det sker.
http://www.flipsnack.com/5A78D7CF8D6/fdkf6mmc

Önskar alla en God fortsättning på det nykommande året.

Med vänlig hälsning

Peter

Kommentar från Maria
14 april, 2014 kl 14 april 2014 (16:10)

Tack och så bra skrivet! Är glad att någon verkligen kan sätta ord på vad det innebär att lida av denna personlighetsstörning. Man är inte elak, bara skör och svårigheter med att hantera känslor. Tack!

Skriv någonting