Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Föreläsningen med Camilla Henemark i Stockholm

26 februari 2014 (19:30) | att hjälpa andra, Linnéa, psykiatri, självmord, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Den 11 feb föreläste jag och Camilla Henemark i Stockholm i samband med Suicide Zeros årsmöte. Det var en fin kväll. När det pratas om känsliga, nakna, ärliga känslor kan det inte annat än att bli väldigt värdefullt.

Jag berättade om självmord i största allmänhet först. Jag tror att det kom som en överraskning för många att det är så många som 1500 svenskar per år som tar sina liv. Det är alltså 3 gånger så många svenskar som dog i tsunamin 2004 (500 svenskar). Det är en märklig psykologi det där att om många dör på en gång reagerar folk (och myndigheter) starkare än om det är utspritt under ett år.

1524 tog sina liv och mindre än 300 dog i trafiken under 2012. Samtidigt så satsar staten mångdubbelt belopp på trafiken i förhållande till suicidprevention. Varför? Sannolikt för att det är för obehagligt att prata om. Eller för jobbigt att sätta sig in i. Eller helt enkelt inte publikvänligt att engagera sig i. Det är lättare att blunda för det.

SZ_facebook_bild

Efter allmän fakta om självmord berättade jag historien om Linnéa. Det var ganska länge sedan som jag berättade vår personliga historia så ingående, märkte jag. Det kändes mer än vad jag trodde. Jag har ju berättat så många gånger. Men i det här sammanhanget var det flera som jag kände, flera som hade känt Linnéa, och flera som själva mist ett barn i självmord – vilket gjorde att det blev extra känsligt. Men det blev bra! Jag fick mycket positiv feedback på det jag berättade efteråt.

Camilla berättade om hur hon mått tidigare och att hon fortfarande mår dåligt. Att hon fortfarande kämpar med självmordstankar och att arbetet med att vara ambassadör för Suicide Zero är ett sätt för henne att få ett ”existensberättigande”. För några som har mist ett barn i självmord var det provokativt att höra att Camilla fortfarande kämpar. Självklart skulle det vara jättebra om man kunde säga att hon tagit sig igenom det och nu lever lycklig i alla sina dagar. Men så ser inte verkligheten ut. Det finns en hel del personer som kämpar dagligen med sina självmordstankar. De är hjältar! De kämpar, men ger inte upp!

camilla och ludmilla

Camilla och jag kommer att ge en till föreläsning i Uppsala den 24 mars på Hotel Clarion Gillet 18-21. Om du vill komma och lyssna så är det bra om du anmäler dig till kontakt@suicidezero.se Det kostar 200 kr om du inte är medlem. Om du är medlem är det gratis. Medlem kan du bli här: http://suicidezero.se/medlemskap-arsvis/

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lisa (sjubarnsmamma)
2 mars, 2014 kl 2 mars 2014 (13:28)

Det skulle vara intressant att kunna komma på en föreläsning men det är alltid så långt borta 🙁 Kanske någon gång i framtiden så

Skriv någonting