Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Första dagen i ditt nya liv?

8 juli 2010 (10:02) | vikt | av: Ludmilla

Då har vi alltså bestämt oss.
Vi ska gå ned i vikt. Vi vill bli av med de där extra kilona som gör att vi får ett för högt BMI. Detta är alltså bara för dig som har ett för högt BMI. INTE för dig med normalt BMI!!

Detta är vad du ska säga hejdå till: godis, vitt bröd, pasta, potatis, ris – allt med socker och vitt mjöl (vetemjöl) är sådant som du ska akta dig för.

Nu ska vi starta intensivfasen. Den ska pågå i minst 2 veckor och högst 6 veckor.

Under intensivfasen ska vi minimera kolhydraterna. Vi bryr oss inte om att titta på kalorier utan tittar på kolhydratinnehållet i de livsmedel vi ska använda. Särskilt där det står ”varav sockerarter”. Den siffran vill vi ha så låg som det bara går. Det värde som vi intresserar oss för är GI (Glykemiskt Index) eller GB (Glykemisk belastning). Det finns listor på hur högt GI/GB olika livsmedel har.

Under intensivfasen ska du inte äta bröd, rotsaker, socker, potatis, ris, pasta, frukostflingor, pizza och inte dricka alkohol. Högst 3 koppar kaffe per dag. På den nivån kan förbränningen stimuleras men blir det mer så hämmas den. Grönt te är bra att dricka. Alkohol ska du inte dricka under intensivfasen av samma orsak. Minimera mjölkintaget till 2 dl.

Du kan äta hur mycket du vill av proteiner. Avokado, skagenröra, ostar (både hårdostar och brieostar m.m.), parmaskinka, kött, fisk, ägg. Fett är bra. Du ska inte använda lättprodukter. Ha vispgrädde eller 34% creme fraiche i såserna. Gärna en klick majonäs till maten.

En dag i intensivfasen kan alltså se ut så här:

Frukost: Äggröra på 2 ägg+lite vispgrädde och några skivor parmaskinka.
Mellanmål: Avokado med skagenröra
Lunch: Kassler med en kall sås av creme fraiche+kryddor samt grönsallad med persilja.
Mellanmål: Oststänger inlindade i rostbiff
Middag: Stekta marinerade (observera att många köpta marinader innehåller socker) kycklingfiléer med en grönsaksröra av aubergine, zucchini, röd paprika och purjolök.
Mellanmål: Ost

Det är viktigt att inte bli hungrig. Hunger är ett tecken på att kroppen ställer in sig i ”svältläge” och då vill inte kroppen förbränna något. Ät alltså ofta!

Motion under intensivfasen ska vara lågintensiv. Låg intensitet men längre tid är bäst. Så promenader på 30-60 min är utmärkt. Gärna före frukost om det går.

Det finns många bra kokböcker med 14 eller 30 dagarsprogram med GI-recept. Jag rekommenderar att du köper eller lånar någon av dem.

Böcker som jag haft användning för är Ola Lauritzon och Ulrika Davidssons böcker om GI. Här finns en bra att börja med…

Alternativt kan du också bli medlem i www.giviktkoll.se där du kan knappa in dina värden och om du vill det du äter för att se att du ligger rätt. Där finns också recept, veckomenyer och inköpslistor att skriva ut.

Så där ja. Nu ska vi sätta igång.

Nu innan vi går vidare tycker jag att du ska ta ett kort på hur du ser ut. -Ja, jag vet! Det känns JÄTTEjobbigt. Men, det är ju ”FÖRE-bilden”. Den kommer vi vilja jämföra med sen om några veckor när vi gått ned det vi vill!

Väg dig nu och mät midjemåttet. Redan om en vecka kommer du att se resultat. Skriv ned i ett block eller i din almanacka!

Här är mina hemska ”före-bilder”. BLÄ!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Soulsister
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (10:47)

Du kommer fixa detta Ludmilla! Jag hänger på här i södern även om jag inte är i intensivfasen! Kram

Kommentar från Lena B
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (12:45)

Jösses…avokado med skagenröra! Ägg och vispgrädde! Är det verkligen möjligt att gå ner i vikt på det!? Måste ju erkänna att det känns helt fel.
Nåja, jag ska försöka, men jag ska i alla fall köpa mig en bok.
Lycka till !

Kommentar från Sandra
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (15:24)

jag önskar dig lycka till, sedan undrar jag om du vet någon diet som kan hjälpa en att gå upp i vikt?
Kram

Kommentar från Maggan
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (17:11)

Hej,
Skall du köpa en färdig skagenröra? Den innehåller säkert socker då också samt massor med konserveringsmedel…eller du kanske blandar en egen?
Hälsningar
Maggan

Kommentar från Ludmilla
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (21:14)

Lena: Ja! det är möjligt. Visst är det knäppt! Tricket är att inte blanda fett och kolhydrater. När man ökar kolhydratmängden måste man minska fettet.
Sandra: Jag är inte säker på att jag vet det…
Maggan: Johan har hittat någon som är ok.

Kommentar från Jennie
8 juli, 2010 kl 8 juli 2010 (23:29)

Hej Ludmilla!
Kan man äta bönor/bajsväxter under intensivfasen? Hur är det med frukt?
Hejar på dig och ska försöka hänga på själv!

Kommentar från Annette
9 juli, 2010 kl 9 juli 2010 (8:37)

Ok, jag är med och boken har jag visst redan i mina gömmor , dags o ta fram den.

Kommentar från Ludmilla
9 juli, 2010 kl 9 juli 2010 (20:41)

Jennie: Ja, bönor/baljväxter har relativt låga värden. Konservering och kokning höjer GB något eftersom det luckrar upp strukturen, men det är fortfarande lågt. Frukt får du äta en per dag under intensivfasen.
Annette: Bra!

Kommentar från Eva
14 juli, 2010 kl 14 juli 2010 (6:42)

Du skriver intensivfasen och att den ska pågå i högs 6 veckor.
Varför ska den pågå i högs 6 veckor.
För mig ser det ut som ”vanlig” LCHF kost.
Min make har ätit LCHF i ett och ett halvt år och han har aldrig mått så bra i hela sitt liv.

Lycka till med viktnedgången.
🙂

Kommentar från Ludmilla
14 juli, 2010 kl 14 juli 2010 (9:29)

Eva: Intensivfasen har minimalt med kolhydrater. Så lågt kolhydratinnehåll ska man inte ha för länge. Man bör öka halten kolhydrater något när man ska ha det som ”underhållsdos”.

Pingback från Ludmillas Blogg » Nu lossnar det!
31 augusti, 2010 kl 31 augusti 2010 (8:56)

[…] Som du vet så började jag med GI igen i juli. Jag hade krasst räknat med att jag skulle gå ned i samma takt som för 4 år sedan när jag gick ned 15 kg på 10 veckor. Men det har verkligen varit trögt! […]

Skriv någonting