Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Uppdatera till OS 4.2.1

27 januari 2011 (21:45) | IT | av: Ludmilla

Jag har väntat med att uppdatera min IPhone 4 eftersom jag har väntat på att få möjlighet att låsa upp telefonen så att jag skulle kunna stoppa in mitt gamla minneskort med mitt vanliga nummer.

När min telefon blev stulen i höstas insåg jag att jag var tvungen att köpa en ny telefon med ett nytt nummer. Det går dock att vidarekoppla samtal (men ej SMS) till ett annat nummer, kostnadsfritt. Så jag har alltså en ny telefon med ett nytt nummer, men ringer man det gamla numret kommer man ändå fram. Däremot kommer inga SMS fram till denna telefon. Mitt gamla nummer är fast hos Telenor som jag inte är nöjd med fram till i slutet av mars.

För att slippa betala dubbla fakturor skulle jag alltså låsa upp min IPhone. För att låsa upp måste man jailbreaka först. Det har kommit ett jailbreak till IPhone 4 men än så länge går det ändå inte att låsa upp den.

För att förbereda mig inför upplåsningen hade jag sparat ned SHSH filerna för det tidigare basbandet i programmet Tiny Umbrella. Det är viktigt att man gör det så att det går att återställa när man väl uppdaterar till nästa operativsystem. Jag hade också avvaktat med att uppdatera till OS 4.2.1 när den kom i slutet på november. Nu var det dock ett antal program som tyckte att jag borde ha den senaste versionen så efter att jag hade synkroniserat med ITunes tryckte jag på uppdateraknappen.

Det gick bra ändå tills på slutet då telefonen låste sig och jag fick uppmaning att återställa telefonen till fabriksinställningar. Jag hade inget val. Men inte heller det gick. Jag hamnade i en loop som slutade med att säga att ”Iphone-enheten (” ”) kunde inte återställas. Ett okänt del uppstod. Error 1013”. Mycket otrevligt!!!

Jag provade flera gånger och fick samma resultat. Jag hämtade hem senaste versionen av ITunes. Jag provade att skapa en ny användare på datorn och sedan prova att hämta uppdateringarna igen, men det fungerade inte heller. Jag provade sedan att återställa SHSH-filerna och till sist hittade jag följande instruktion som fungerade!!

På Mac:
* Öppna Finder
* Håll nere COMMAND + SHIFT and tryck ’G’
* Skriv in ”/private/etc/” i rutan och tryck på ”Go”
* Hitta filen som heter ”hosts”
* Dra filen till ditt skrivbord
* Öppna filen i textredigeraren
* Ta bort raderna som har gs.apple.com helt
* Spara filen med samma namn
* Dra tillbaks filen till /private/etc/ mappen.
* Du kommer att vara tvungen att auktorisera ändringen med ditt namn och lösenord för datorn

På Windows:
Hitta hosts filerna i någon av följande mappar:
Windows 95/98/Me c:\windows\hosts
Windows NT/2000/XP Pro c:\winnt\system32\drivers\etc\hosts
Windows XP, Vista, 7 c:\windows\system32\drivers\etc\hosts
Högerklicka och klicka på ”Öppna med…” och klicka sedan på ”Anteckningar” i listan.
* Ta bort raden med gs.apple.com helt och spara filen.

Det fungerade i alla fall utmärkt och min telefon är nu återställd. Det som är så fantastiskt är att eftersom den var synkad med ITunes så är allt som det var tidigare. Alla SMS, resultat i spel (!), samtalslistor, mailinställningar och allt – är som förut. Men nu har jag alltså uppdaterat telefonen till 4.2.1. OM jag skulle vilja backa till 4.1 så kan jag det tack vare Tiny Umbrella som alltså är ett program som sparar SHSH-filerna åt dig på din dator.

Slutsats och råd:
-Var noga med att synkronisera IPhonen regelbundet med ITunes. Då spelar det ingen roll om det blir något tok med telefonen. Du kan byta ut telefonen och ändå ha all information kvar.
-Skaffa ett mobilme-konto och appen find my iphone så att du kan se var telefonen är om den försvinner.
-Ladda ned programmet Tiny Umbrella t ex här… Koppla in telefonen och se till att spara ned dina SHSH-filer till datorn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lisa
27 januari, 2011 kl 27 januari 2011 (23:07)

Vad duktig du är som kan med och fixa sånt där. Själv har jag inte vågat mig på att uppdatera min Iphone och det var en evighet sedan jag kopplade upp mig mot iTunes och sparade ner allt. Kanske jag kan gå kurs hos dig i hur man gör?

Kommentar från Innie
27 januari, 2011 kl 27 januari 2011 (23:49)

Usch, jag får alldeles ont i magen när jag läser det här :S Jag tror jag har synkroniserat min Iphone två gånger sedan jag köpte den i höstas, och nu strular den lite för ofta för att jag ska vara helt bekväm. Dags att ta tag i det kanske …

Kommentar från Kristina
28 januari, 2011 kl 28 januari 2011 (17:53)

oj vad duktig du är, kändes som abra kadabra det jag läste men jag förstår ju att det beror på att jag inte ens är ägare till en iphon o knappast kommer bli det heller,när jag nu till o med måste betala min Nexium medicin själv sen det drogs in från högkostnadsskyddet och sjukpensionen är så låg. Men det verkar ju jättespännande med Ipone, jag har nog inte fattat ens en bråkdel vad man kan göra på den. . SÅ skönt att du lyckades rädda dina filer och vad du hade.Kul att du blev finalist, det är ju en seger. Har aldrig förstått varför bara första pris räknas och resten har förlorat . ALla har ju kämpat. Ha en bra dag kram Kristina i Umeå

Kommentar från joanna- Att leva med Aspergers syndrom!
29 januari, 2011 kl 29 januari 2011 (0:08)

Hej jag beundrar din blogg och har följt den ett bra tag nu.
Jag har själv försökt att tagit mitt liv ett fler tal gånger men har nu efter många års kamp hittat tillbaka till livet och förstår inte ens hur jag tänkte.
Jag bloggar nu om mitt liv med diagnosen Aspergers syndrom som jag fick när jag var 14 år och jag undrar om du kan tipsa om min blogg? Jag tror du har många läsare som skulle uppskatta min blogg med.
Jag bloggar för att jag vill att andra ska få mer förståelse för vad As är och vad det innebär att leva med det.
Vill du hjälpa mig med detta?
Ha det bäst!
kram joanna

Skriv någonting