Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Självmordssite nedlagd

4 maj 2011 (18:37) | självmord | av: Ludmilla

Jag har flera gånger tidigare berättat om de förskräckliga siter som finns på nätet som t o m ger konkreta tips om hur man ska gå till väga om man vill ta sitt liv.

Magnus Brahn har blivit intervjuad i TV och debatten har varit i full gång….

Det är med stor glädje som jag läser att Magnus Brahn varit tvungen att lägga ned den site som så många reagerat så kraftigt på. Han anger själv att det berott på att det inte varit förenligt med den anställning han har, men det känns inte som en slump att det kommer nu när kampanjen mot sidan varit intensiv.

Jag är i alla fall oändligt tacksam!

Och kampanjen rullar vidare. Läs mer här om du inte gjort det redan!

Här finns några referenser om hur internet kan påverka personer mot självmord:
1. Biddle L, Donovan J, Hawton K, Kapur N, Gunnell D. Suicide and the internet. BMJ. 2008;336:800-2.
2. Baume PJM, Cantor C, Rolfe A. Cybersuicide: the role of interactive suicide notes on the internet. Crises. 1997;18:73-9.
3. Becker K, Schmidt MH. Internet chat rooms and suicide. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2004;43:246-7.
4. Rajagopal S. Suicide pacts on the Internet. BMJ. 2004;329:1298-9.
5. Naito A. Internet suicide in Japan: Implications for child and adolescent mental health. Clin Child Psychol Psychiatry. 2007;12:583-97.
6. Coombes R. Safety nets – How can parents protect vulnerable children and young people from pro-suicide sites? BMJ. 2008;336:803.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Elin
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (19:01)

Åh vad glad jag blir! 😀

Kommentar från Jenna – livet efter min pojkväns självmord
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (19:13)

JAAAA, det var verkligen på tiden!!

Kommentar från Pär
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (20:20)

En seger för mänskligheten. Bara synd att det skulle ta sån tid och kosta så många liv innan sajten togs ned.

Kommentar från ullrika
4 maj, 2011 kl 4 maj 2011 (23:11)

Men den där stackars Magnus Brahn beskriver ju inte ens själv sig själv som en lycklig filur… hoppas han hittar upp till ytan. Med ett uppmuntrande ”lycka till” önskar jag honom just, lycka till!

Kommentar från Eva
5 maj, 2011 kl 5 maj 2011 (14:47)

Äntligen!

Kommentar från Inkan o Ligan
6 maj, 2011 kl 6 maj 2011 (6:54)

Underbart
Hoppas ni får en skön helg.
Tazz&Kram

Kommentar från Camilla
7 maj, 2011 kl 7 maj 2011 (10:08)

Den sajten använde sig min syster utav när hon begick självmord. Jag hade önskat att den skulle ha varit nedlagd tidigare, för nu är det försent.

Kommentar från Ingrid
8 maj, 2011 kl 8 maj 2011 (19:36)

Så skönt att läsa. Blir glad när något funkar i samhällsdebatten.

Kommentar från Pär
8 maj, 2011 kl 8 maj 2011 (22:31)

Jag lämnade en kritisk kommentar på diskussionsforumet som Brahn lät vara kvar. På min mejl dök då upp ett mystiskt meddelande från en anonym person som påstod att självmord.com hade hjälpt henne rädda livet på en vän som varit på väg att begå självmord. Historian verkade osannolik och uppdiktad. Jag mejlade tillbaka och i svaret framstod det ännu tydligare att det måste vara påhitt.

Obehagligt tycker jag att få mejl på detta sätt med påhittade berättelser om hur självmord.com räddat liv, där det dolda syftet verkar vara försöka legitimera sidan. Man undrar om det var Brahn själv som skrev? Del av en förtäckt motkampanj, eller bara en knäppgök? Någon med liknande erfarenheter?

Kommentar från Not Nude
9 maj, 2011 kl 9 maj 2011 (22:03)

Ja nu kommer ju folk sluta ta sina liv och vi kommer alla leva lyckliga…..

Och Pär du är en idiot…

Kommentar från ullisar
9 maj, 2011 kl 9 maj 2011 (22:11)

Not Nude: varför är Pär en idiot?

Kommentar från Pär
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (13:03)

Jag hittade f ö en artikel i svd där suggestiva självmordschattar diskuteras, där signaturen ”Not Nude” visst också figurerar.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/farliga-samtal-bland-unga-pa-natet_5715885.svd

Kommentar från Not Nude
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (16:36)

ullisar: Pär är en idiot om han inte fattar att folk fått hjälp av den chatten. Och inte med att ta sitt liv eller jo de också… Men folk som loggar in där känner sig oftast utanför och ensamma. Och att då träffa andra som sitter i samma båt som dom själva kan ju självklart hjälpa. Visst nu är vi oftast totala jävla kukar på chatten. I alla fall de som skrivs öppet. Men privat så stöttar och hjälper folket varandra mer eller mindre. Helt enkelt så kan folk få hjälp på olika sätt…
Och folket där har även hindrat självmord genom att ringa polis eller nära och kära till personen… Men de spelar ju såklart ingen roll! Chatten ligger på en sida som är ”för” självmord och därför alltså ond!
Eller ja nu finns den ju inte alls men ni fattar….

Kommentar från Pär
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (17:47)

Det är ju jättebra när man stöttar och hjälper varandra. Problemet är väl vara att det finns predatorer, sk. suicidsponsorer, på dessa sajter som ser det som sin uppgift att ”hjälpa”, lotsa, benägna att ta steget. En stor risk finns ju också i att deprimerade människor som är självmordsbenägna suggererar varandra.

I vårt fall vet vi att vår son, som tog livet av sig 2009, hade god hjälp och inspiration av självmord.com. Han hade även en likasinnad vän med flera tidigare självmordsförsök som han under tiden innan självmordet pratade med ganska ofta. Att telefonsamtalen gick till en person som också var suicidbenägen anade vi föräldrar dock inte. Det är förstås omöjligt att veta om relationen var av ett skyddande slag eller om de i själva verket drev på varandra, men det är klart att risken för det senare inte är obetydlig om två individer med samma förrädiska sjukdom kommer i varandras kontakt.

Du har garanterat helt rätt, Not Nude, i att deprimerade och suicidbenägna människor ofta också är ensamma människor som saknar precis det skyddsnät av vänner som allra mest de skulle behöva. Samhället måste ta ett större ansvar för att skydda, hjälpa och stötta dem tillbaka till ett nytt liv.

Kommentar från ullisar
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (18:22)

Not Nude: jag tycker att Pär med all tydlighet visat att han INTE är en idiot. ”Om” han vet eller inte vet vet nog varken du eller jag? Jag är uppfostrad att varken dra förutfattade slutsatser eller kalla folk idiot. Vi skiljer oss nog på fler punkter än så men har kanske också likheter?

Jag hoppas innerligt du kommer finna stöd på nya ställen än på självmordswebsajter.

Med vänliga hälsningar,
/ullrika

Kommentar från Not Nude
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (18:59)

ullisar: jag behöver inget stöd men tack i alla fall. Jo han är en idiot om han tror att bara för att en chatt finns på en sida som är ”positiv” till självmord så sitter alla på chatten och hetsar varandra och hjälper folk ta sina liv. Men hans senaste kommentar pekar ju mot att han inte är så dum ändå. Men skit samma. Det jag vill få fram är att allt inte är svart och vitt vilket många av er verkar tro när man läser vad folk skriver om detta på internet. Vill ni minska på självmorden så gör ni fel… Att trycka ner/ta bort en sida hjälper inte ett skit. Lika lite som de hjälper att måla över rosten på bilen.

Nu ska jag kränka ner folk på suigui. Hej då på er.

Kommentar från Pär
10 maj, 2011 kl 10 maj 2011 (22:01)

Diskussionen är kanske avslutad, men jag vill ändå rekommendera de som känner sig osäkra kring vilken effekt som självmordssidor kan ha, att titta på referenslistan som Ludmilla inkluderade.

Självmords ”smittsamhet” är ett väl dokumenterat fenomen. Hur självmord beskrivs i media kan också påverka frekvenserna starkt. Det finns några kända exempel på självmordsepidemier bland unga som anses helt orsakade av medlas rapportering. Det är lätt att inse också vilken effekt som sidor som självmord.com kan ha.

Kommentar från Kattgalning
8 augusti, 2011 kl 8 augusti 2011 (9:57)

Det är bra att det uppmärksammas att det finns en del människor som det är en kul grej att peppa till självmord, något som väldigt perverterat.
Men att försöka stänga alla chattar/forum där det är okej att diskutera ångestfyllda ämnen som självmord är helt fel. Jag har vart aktiv själv till o från på chattar där det vart tillåtet att diskutera, o även vart med o förhindra 1 kanske 2 självmord som annonserades i förväg.
Pratade en hel del med den ena tjejen några veckor efter hennes försök, hon var då mycket glad över att hon annonserat o flera av deltagarna hade hennes kontakt uppgifter o andra av oss som inte hade det tog på oss uppgiften att prata prata med henne o få henne att tänka på saker hon ville leva för.

Kommentar från Kattgalning
8 augusti, 2011 kl 8 augusti 2011 (10:22)

Har själv 2 egna misslyckade självmordsförsök senaste veckorna, psykvården har överhuvudtaget aldrig erbjudit mig nån annan behandling än lugnande, antidepp samt sömnmedicin. Mediciner som till 95% gett mer negativ än positiv effekt.
Boendestödet ville ringa o få mig hämtad till psyk efter mitt senaste o allvarligaste försök. Nåt som jag måste säga låter helidiotiskt.
Jag har stora problem för vanliga avdelningar på sjukhus, o dom psykavdelningar jag sett insidan av är ju i sig kraftigt ångestframkallande till o med vid kortare besök, oki aldrig vart inlagd på nån sån själv o bara hälsat på min mor ett par ggr på olika såna.

Kommentar från Kattgalning
8 augusti, 2011 kl 8 augusti 2011 (11:59)

Bara för att det är fullt okej att diskutera självmord på en chatt så är det inte alls samma sak som att det är tillåtet att peppa andra till självmord eller dylikt dom jag har besökt har snarare vart tvärtom och dessutom haft moderatorer som kunnat gripa in vid behov.
Att kunna prata om självmord på en chatt eller forum som möjlig utväg, fastän jag själv genom åren känt många som mått dåligt och faktiskt begått självmord så känns det faktiskt som internet o forum, chattar där såna diskussioner vart tillåtna har jag lärt känna betydligt fler som genom stöttning på dessa ställen fått dels peppning för o orka kämpa vidare och även en hel del som fått hjälp o hitta fungerande terapi/behandlingsformer som faktiskt fungerat för en hel del.

Skriv någonting