Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer

Tänd ett ljus

Barnen som inte vill leva

30 januari 2012 (21:34) | självmord, tonåringar | av: Ludmilla

Idag uppmärksammar flera tidningar en TT-artikel som även jag finns med i.

En bloggare påpekar att nyheten om att så många barn vill dö, snabbt sjönk till mindre prioriterad plats på nättidningarna. ”Inget som vårt samhälle vill skylta med precis.”

Under 2010 tog 121 personer under 25 år livet av sig. Ytterligare 30 fall räknas som troliga självmord. Men medan det totala antalet självmord i Sverige har minskat med omkring 20 procent de senaste 15 åren, har dödstalet inte sjunkit för personer under 25 år. Och antalet självmordsförsök bland unga har ökat under de senaste tio åren.

DN…

GP…

I morgon kommer artikeln i papperstidningarna också. Jag blir väldigt glad över att man uppmärksammar problemet. Och visst är det ett problem att självmorden i stort går ned men självmorden bland unga faktiskt ökar.

Varför är det så? Det finns olika teorier. En är att möjligheterna och därigenom kraven på en själv är så mycket större idag. En annan är att det faktiskt är sämre att vara ung och leva idag än tidigare. Alla är trötta och utmattade och glömmer bort relationer. En annan teori är att internet är den största boven.

Vad tror du?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från jag
30 januari, 2012 kl 30 januari 2012 (22:57)

jag tror på alla teorier blandat. relationer genom och via internet, söka tröst och kompisar och massa massa saker att läsa på olika ställen, och alla ställen säger olika. kraven och allt, allt ökar med internet, så jag skyller på internet som förstör både relationer och ökar krav osv eftersom att saker sprids så fort.

Kommentar från Christer Holm
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (9:29)

Hej Ludmilla!

Jag har precis läst artikeln i Sydöstran. Bra och viktigt att detta uppmärksammas.
Jag har återupptagit boken ”Min älskade dotter Susanne” som jag gav ut i ett annat förlag år 1999. Susanne tog sitt liv. Mamma Solveig skrev en bok om sina upplevelser. En viktig bok. Jag tror den kan vara av intresse för dig. Du hittar boken här: http://www.enmentor.com

Ta väl hand om dig.

Bästa hälsningar
Christer Holm

Kommentar från Tove Birkeland Brandt
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (10:33)

Att det är av största vik att alla i samhället tar del av denna problematik. Sedan min son tog sitt liv för 13 månader sedan har jag skrivit på en bok som jag lagt ut på kapitel1. http://kapitel1.se/tove-birkeland-brandt/ett-helvetes-javla-liv där jag vill berätta hur det är att mista sitt barn på detta tragiska vis, sorgen, saknaden, självmordet. Vi måste tala öppet om det här i vårt samhälle annars kan vi inte förändra det som pågår bland de unga just nu.

Kommentar från Emelie
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (16:53)

Du kan tro att jag blev förvånad när jag åkte pendeltåg mellan Linköping och Norrköping, slog upp Extra Östergötland, som är vår gratistidning och såg någon som var så bekant på en bild. Tog dock ett tag innan jag kom på varför bilden var så välbekant 🙂 För jag tänkte – men det kan inte vara Ludmilla, hon kommer ju bor ju inte i Östergötland. Fin artikel var det och en väldigt fin bild fick vi här i östergötland! 🙂

Kommentar från S&S
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (17:10)

Om du känner för att läsa en blogg som peppar istället för provocerar och som berättar erfarenheter och pratar om självkänsla istället för deras vardag, titta in hos oss 🙂 annars, ha en bra tisdag.

Kommentar från Lena B
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (18:39)

Världen har blivit kall. Fysiska möten/relationer är inte lika viktiga längre, för vi kan ju umgås via skype, mail, och mobilen. Vi är alltid där…men aldrig här. Våra barn blir vuxna för fort. Det är töntigt att va liten. Barn är hårda mot varandra och det tycks som om både heder och moral är ord man inte längre förstår meningen med. Allt fler mår dåligt i själen. Människan är ett flockdjur och att bli utesluten ur flocken är den största rädslan. Särskilt för barn och ungdomar. Är man utanför är man ingen. Det är hemskt för idag verkar det som om man inte behöver göra något alls för att bli utfryst. Det sprids hemska ord om unga personer på t ex facebook. Rykten som är fel och som kan göra att en människa inte orkar utan tänker ”då är det lika bra att jag dör”. Det är ju vansinnigt! Jag har själv ett bonusbarn som jag jagat dag och natt och letat vid tågspåren. Just nu är det lugnt tack och lov, men det har varit hemskt.

Kommentar från a
31 januari, 2012 kl 31 januari 2012 (20:44)

att jag ärn i chock. då min 18 åring försökte hoppa från 7 våningen igår.
jag sitter här så full med allt. vård måste vara frivillig. vad gör man så maktlös…

Kommentar från Annica
1 februari, 2012 kl 1 februari 2012 (19:32)

Ja hemskt att så många unga inte orkar längre.I min lilla stad har tre unga under tjugo tagit sina liv inom två år.Här bor ca.femtontusen människor imin stad.Nu har ännu en ung människa tagit sitt liv.Nu har bla.församlingen och staden börjat samarbeta för att det inte ska hända igen.Det ska försöka göra vad de kan så inte en enda ung människa till behöver dö såhär.
Samhället är väldigt tufft men jag tror inte man kan skylla allt på internet.Många unga klarar inte av eller hoppar av sin utbildning eller har ingenting alls att göra.Det är klart man mår dåligt när man inte har något att göra.Tror att det är väldigt mycket olika saker som gör att det är såhär.Ungdomsarbetslösheten är också hög.
Även om det finns skolpsykologer så har de fullt upp.Ja det är ett hemskt och stort problem i samhället.

Skriv någonting