Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Stressade läkare

1 oktober 2012 (19:50) | sjukvård | av: Ludmilla

En femtedel av landets kvinnliga läkare har stressrelaterade besvär till följd av arbetet, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Ungefär en femtedel av läkarkåren har haft någon form av besvär det senaste året relaterade till arbetet, enligt Arbetsmiljöverkets rapport »Arbetsorsakade besvär 2012«.

Den absolut övervägande delen av dessa problem har att göra med stress eller psykiska påfrestningar. En femtedel av de kvinnliga läkarna har sådana stressrelaterade problem. Motsvarande andel för manliga läkare är 15,8 procent. För hela läkarkollektivet blir siffran 17,8 procent. Det är en hög andel personer med stressrelaterade besvär jämfört med andra yrkesgrupper. Det kan till exempel jämföras med hela gruppen av yrken som kräver teoretisk specialistkompetens – där är andelen 11,4 procent, och för samtliga yrken i rapporten är siffran 7,8 procent. Snittet för kvinnor i samtliga yrkeskategorier är 10 procent, det vill säga att stressrelaterade besvär är dubbelt så vanliga bland kvinnliga läkare som hos yrkesverksamma kvinnor i allmänhet.

Även vad gäller andra typer av besvär finns uppgifter om läkare i rapporten. 3,4 procent av kåren har haft besvär på grund av arbetsolycka, 3,8 procent har haft problem med påfrestande arbetsställningar och tung manuell hantering och omkring 2 procent har haft besvär relaterade till bildskärmsarbete. Knappt 3 procent har haft besvär i hals, nacke, axel eller arm.

Undersökningen genomförs vartannat år av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Frågor om besvär kopplade till arbetet ställs till ett slumpmässigt urval av personer sysselsatta i olika yrken.

Elisabeth Ohlin på Läkartidningen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från a.a
2 oktober, 2012 kl 2 oktober 2012 (10:37)

Jag får hela tiden höra när jag försöker få tag i min läkare i öppenvården att ”hon har ju vääldigt mycket att göra” ”men jag kan ju lämna en liten lapp?” Jag måste själv ringa alla samtal…(vårdslussen osv…) Jag får som svar ”men du ska ringa detta nr” sedan ringer man dit och blir tillbaka skickad…När jag senast sökte akut hjälp på ps-akuten fick man tillbringa 6-7timmar där innan dom ansåg att jag skulle åka hem och åka tillbaka klockan åtta på morgonen dagen efter ”för då är det inte så mycket folk” Då var klockan ett på natten…

Kommentar från Ludmilla
2 oktober, 2012 kl 2 oktober 2012 (20:48)

Ja, det är väldigt pressat i vården just nu. Hoppas att politikerna inser att det behövs mer resurser!

Skriv någonting