Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


SPES 25-årsjubileum och ”Livet blir bättre”

25 oktober 2012 (22:02) | att hjälpa andra, psykiatri, självmord, sjukvård, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

Idag åkte jag till Stockholm igen efter att jag haft patientbesök på förmiddagen. SPES (föreningen för SuicidPrevention och Efterlevandestöd) hade 25-årsjubileum.

Men först skulle jag vara med i Camilla Henemarks avsnitt av ”Livet blir bättre” som TV3 producerar med René Nyberg som programledare. Programidén är att någon ”känd” person som haft det tufft. De ska berätta om sitt tuffa liv och hur det blivit bättre. Programmet avslutas med ett tal. Camilla skulle hålla sitt tal på SPES 25-årsjubileum idag. Närvarande var förutom deltagarna på träffen även Camillas mamma Gerd, vännen Anders Glisén som stöttat Camilla oerhört mycket, Tobias från Lets Dance som även han vet hur det är att ha det tufft, Martin ”Miss Inga” från Happy Hoes och så jag. Vi filmades före, under och efter talet. Camilla gjorde det som vanligt på ett föredömligt sätt. Ärligt och innerligt berättar hon om det svåra och hur hon vill använda det som hänt till något positivt. ICare Prevention som jag skrivit om tidigare är Camillas, Anders och mitt koncept för att förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord. Nu är det dags att omsätta det i praktiken.

Efter Camillas tal var det dags för politiker från alla riksdagspartierna att ta plats i panelen och berätta hur de tänker kring att förebygga självmord. Jag blev mycket positivt överraskad över att politikerna var så engagerade och hade så goda tankar om hur förbättringar ska ske. Det blev tydligt att det är samordningen mellan Landsting, kommuner och socialtjänst som brister och att kunskapsförmedlingen från expertisen till de som arbetar med suicidförbyggande åtgärder brister.

Sedan var det dags för UllaKarin Nyberg, psykiatriker och självmordsforskare. Hon höll en oerhört bra föreläsning om vad som krävs för att förhindra självmord och om hennes forskning på föräldrar som förlorat barn i självmord.

Hennes budskap är: Det är viktigt att prata om självmord. Efterlevande vill prata om det som hänt. Självmord och psykisk ohälsa drabbar oss alla. Alla kan göra något genom att berätta hur de själva mår eller att fråga någon annan om hur de mår. Våga vara mindre rädd!!

Jag fick även möjlighet att prata med en del som jag inte träffat tidigare vilket kändes varmt och viktigt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Pingback från Ludmillas Blogg » Camilla Henemark berättar…
15 april, 2013 kl 15 april 2013 (21:01)

[…] I kvällens avsnitt av Livet blir bättre på TV3 berättar hon om sitt liv och hur hon kom tillbaka. I slutet av avsnittet håller hon ett tal inför SPES (Suicidprevention och efterlevandestöd), dvs personer som mist någon i självmord. I den delen finns även jag med som jag skrev om här… […]

Skriv någonting