Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Satsningar på stängsel för att förhindra självmord

19 maj 2013 (18:12) | Linnéa, självmord | av: Ludmilla

Antalet självmord på de skånska tågspåren ökar kraftigt. Sträckor i Helsingborg och Ängelholm hör till de mest drabbade. Nu satsar Trafikverket extra miljoner på stängsel längs med banan.
Förra året omkom 20 personer på järnvägarna i södra Sverige. Med få undantag handlade det om självmord.

Ännu mörkare har det här året börjat. Under månaderna januari-april inträffade 14 dödsfall, vilket kan jämföras med fyra under samma period ifjol.

Nu nästan fördubblar Trafikverket sin satsning på att försöka få ner dödstalen. Sju miljoner kronor läggs på stängsel i år mot fyra miljoner kronor ifjol.

Detta skriver man i Helsingborgs Dagblad…

Intressant att läsa kommentarerna. Inställningen att ”om man har bestämt sig spelar inget någon roll” är utbredd. Det är en av de vanligaste myterna om självmord. Sanningen är den att man kan påverkas in i det sista. En person som är självmordsbenägen tar sitt liv för att hen inte ser någon annan utväg. En enda persons blick eller ord eller att saker och ting inte riktigt gick som det var tänkt, kan få hela situationen att bli annorlunda. I stort sett alla som försökt ta sitt liv och sedan överlevt är senare mycket tacksamma för att de inte ”lyckades” ta livet av sig.

Men varför görs inte denna satsning med stängsel i Uppsala..? Och på platsen där Linnéa tog sitt liv?
När jag har frågat Trafikverket om detta så svarar de så här:

Tillgängligheten gällande självmord, är svårt att bygga bort helt tyvärr.
Självklart gör vi vad vi kan utmed järnvägen för att förhindra all typ
av spårspring mm Gällande stängsel utmed järnvägen, så ska man ta det
med kommunen som sen tar det med oss om dom anser att det behövs, då
dom står för 90 % och vi för 10& av kostnaden vid uppsättning
tillverkning enligt stängsellagen.

Om det behövs? Ja, det gör det!!!

Fortsättning följer!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Linda Efraim
19 maj, 2013 kl 19 maj 2013 (18:39)

Här där vi bor har de stängsel vid järnvägen men det går inte hela vägen ner till marken på vissa ställen pga berg och där kan en vuxen man krypa under. Tänk om ett litet småbarn kryper under. Hemsk tanke. Efter Junis dog ringde jag och bad Trafikverket att åka ut och åtgärda dessa brister (borde vara enkelt med makadam) men inget har hänt sedan jag ringde och det är 1,1/2 år sedan Junis tog sig ner på banvallen och blev påkörd av tåget och dog omedelbart.

Kommentar från Anna Karlsson
20 maj, 2013 kl 20 maj 2013 (11:00)

Har sett att det finns stängsel på vissa platser. självklart borde det finnas där Linnea tog sitt liv. men det borde ha funnits innan dess. Helt ofattbart att det inte finns det nu med tanke på att det redan hänt där. Fattar inte att det ska behöva hända om och om igen och ändå inget händer.

Kommentar från Tofflan
20 maj, 2013 kl 20 maj 2013 (14:39)

Så klart det behövs stängsel! Kan det hindra en enda från att ta steget så räcker det!!

Kommentar från Moa
20 maj, 2013 kl 20 maj 2013 (21:40)

klart det ska finnas stängsel! jag önskar att ”har man bestämt sig spelar det ingen roll”-människorna fick prata med någon som varit nära att begå självmord för att de ska förstå.

Kommentar från Ulrika
21 maj, 2013 kl 21 maj 2013 (15:11)

Håller med om att man vill skydda människor som mår dåligt, har psykiska problem etc. från att ta sitt liv.
Dock kan jag också tycka att man kan inte bygga bort problemet. Det finns människor med dödliga sjukdomar som tar sitt liv, det finns människor som hamnat i knipa, det finns människor med ekonomiska problem (självmord har ökat i tex. Grekland efter den ekonomiska krisen). Människor som tar sitt liv kommer alltid att finnas. Däremot unga människor som kan ha mycket upp och ner i humöret, har allt att vinna på att inte ge efter för impulsen att ta sitt liv, då det finns många möjligheter och man kan få stöd för att komma på fötter igen.

Pingback från Ludmillas Blogg » Om staket vid järnvägen
26 maj, 2013 kl 26 maj 2013 (10:07)

[…] på hur man tänker här i Uppsala kring det faktum att det fem år senare ser likadant ut kring järnvägen där Linnéa tog sitt liv. Ett förklarande […]

Skriv någonting