Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Sophies fråga

11 januari 2015 (8:36) | acceptans, död, Linnéa, självmord | av: Ludmilla

Före jul kom frågan som jag hade väntat på. Men jag trodde kanske att den skulle komma om 10 år eller så.

Jag har bävat för den.

Hur ska man kunna svara på en sådan fråga? Ja egentligen var det inte en fråga. Men inom mig så blir det en fråga. Frågan om hur man skulle välja mellan Linnéa och Sophie.

De tillhör ju olika liv.

Olika verkligheter.

Vi hade inte skaffat fler barn om inte Linnéa hade tagit sitt liv. Sophie finns för att Linnéa är död.

Sophie konstaterade:

-Mamma. Om inte Linnéa hade dött så hade inte jag funnits.

Jag stelnade till. Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen.

-Hur tänker du nu? Varför tänker du så?

-Jo, ni har sagt att Linnéa mest av allt önskade sig en lillasyster och att ni inte kunde ge henne det för att ni inte skulle ha fler barn.

-Ja, så är det. Men nu finns du. Och det är jag så lycklig för!

Kanske kommer följdfrågan i framtiden. Den som inte går att svara på. (-Hade du hellre önskat att Linnéa hade funnits och jag inte?)

Den frågan går inte att svara på.

Jag kan inte välja mellan mina döttrar.

Sophie finns.

Linnéa finns inte.

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Annika Sandberg
11 januari, 2015 kl 11 januari 2015 (20:58)

Klokt svarat och barn är inte rädda för svaren, som vi vuxna kanske tror med vår logik. Hon förstår och kan säkert ta till sig att hon är den älskade lillasystern som kom som en gåva , kanske från Linneá ? Hon är ju Linneás lillasyster <3
Ni har inte valt bort Linneá och Sophie kommer med sin klokhet och er kärlek förstå att livet kan bli så. Hon är lika älskad och en alldeles egen liten, men oerhört viktig, person !

Kommentar från Moa
18 januari, 2015 kl 18 januari 2015 (14:03)

Fasen var svårt. Jag tycker också att du svarade klokt! Jag kan inte låta bli att tänka på en betydligt ”lättare” livshändelse. Min syssling fick barn strax innan hon fyllde arton, det var inte planerat och många runt omkring tyckte hon skulle göra abort. Jag skulle tro att samma sak är väldigt vanligt med omgivningen runt andra unga under arton som blir gravida. När dottern kom kände samtliga att det var jätteskönt att hon INTE gjorde abort. Hon är sex år nu, en dag kommer hon antagligen bli så gammal att hon funderar på det faktum att min syssling fortfarande gick i gymnasiet, inte var myndig, att hon inte var planerad och att många i familjen från början tyckte att hon skulle göra abort.
Men jag kan inte låta bli att tänka som du. Det som hände det hände. Sophie finns, Linnéa finns inte. Och hon är precis lika älskad som sin storasyster.

Kommentar från Joel
20 januari, 2015 kl 20 januari 2015 (3:49)

Oj, det är svåra frågor, speciellt för barn. Jag tror att hon kommer att förstå i framtiden att det är mycket som ska till för att det är just jag som finns och för henne finns det inget att vara besviken över.

Det jag menar är att det är just slumpen som i så många situationer alltid, om man inte hade träffat sin partner just då… försökt skaffa barn just då… med mera.

Det var ett bra svar och får du fler frågor är det bara att förklara det för henne!

Kommentar från Natalie
26 januari, 2015 kl 26 januari 2015 (23:17)

Jag måste få säga detta till dig Ludmilla, hittade din blogg av en slump en kväll och blev fast. Av vad jag har läst så verkar du vara en underbar människa med en underbar familj och Linnea verkade vara en underbar dotter. Jag har visserligen ganska svårt att sätta mig in i din situation eftersom jag själv är 13 år men jag förstår ändå ganska mycket vad du går igenom och jag beundrar ditt mod att skriva om det här! Att du har beskrivit vad du känner inför tusentals människor och jag är säker på att din blogg har hjälp många personer, jag önskar dig och din familj all lycka och glädje ni kan få och hoppas innerligt att Linnea har det bra i himmeln. Jag har tänt ett ljus för henne här på din blogg och kanske har kommenterat förr men det gör inget för du är värd allt beröm i världen för det du gör för folk <3 ha det aldeles underbart och glöm inte att leva livet fullt ut för jag är helt säker på att det är precis vad Linnea hade velat att du gjorde! Krammar från Natalie

Kommentar från Ludmilla
27 januari, 2015 kl 27 januari 2015 (19:21)

Tack för dina kommentarer! <3

Kommentar från bibbi
4 april, 2015 kl 4 april 2015 (19:41)

Vem vet. Kanske ni skaffat Sophie ändå för att hålla Linnea vid liv. Att gett henne en syster hon kunde vaka över och må bättte av.

Skriv någonting