Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Brister i vården i två av tre självmordsfall

16 oktober 2008 (17:26) | barn, Linnéa, psykiatri, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

I Läkartidningen nr 42/2008 kan vi läsa utvärderingen av Lex Maria anmälningarna de senaste åren.

Från och med februari 2006 ska alla självmord som inträffar i anslutning till sjukvården Lex Maria-anmälas till Socialstyrelsen. Detta har lett till en kraftig ökning av antalet Lex Maria fall.

I 2/3 av fallen har man funnit brister, framför allt i bedömningen av patientens självmordsintentioner. Många gånger frågar inte läkaren om självmordstankar för att ”inte väcka den björn som sover”. Detta är en utbredd men helt felaktig myt.

Det känns naturligtvis bra att man gör en uppstramning av kontrollen av rutinerna kring självmord. Synd bara att detta kommer efter att Linnéa lyckades ta sitt liv under sin inläggning på BUP.

Lex Maria-anmälan kring Linnéas fall är ännu inte klar. Man kanske får vänta ytterligare flera månader innan det blir klart.

Leenas dotter Aino och Lisas dotter Jessica är andra patienter som också blivit föremål för Lex Maria anmälan.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Leena
17 oktober, 2008 kl 17 oktober 2008 (13:59)

Hej Ludmilla,
Hittade en artikel. ”Möjligt minska självmord vid järnväg” Ny avhandling: http://www.newsdesk.se/pressroom/karlstads_universitet/pressrelease/view/moejligt-minska-sjaelvmord-vid-jaernvaeg-246010

Kramar

Leenas senaste blogginlägg..Bra jobb med bra villkor…

Kommentar från felicias mamma
17 oktober, 2008 kl 17 oktober 2008 (16:07)

Det är ett STORT mörker tal det med Lex Maria eftersom en del sjukhus inte vill anmäla detta. De lovade att göra det med felicia men struntade i det ,sedan kom LAGEN och det blir väll lite tillförlitligare men ändå kommer det att slinka undan fall.
http://www.feliciasliv.se

Kommentar från Erika
18 oktober, 2008 kl 18 oktober 2008 (20:50)

Ibland undrar man hur de resonerar inom vården. En bekats x-flickvän skar i veckan upp sina handleder framför ögonen på deras barn! Hon fick åka ambulans in till akuten, men tror ni att hon blev omhändertagen och fick hjälp sedan? Nej omplåstrad och hem igen! Det är ju inte riktigt klokt!

Skriv någonting