Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


När livet sätts på sin spets, del 4

10 april 2009 (13:07) | barn, död, livet, sorg&saknad, tröst&hopp | av: Ludmilla

När livet sätts på sin spets, del 1
När livet sätts på sin spets, del 2
När livet sätts på sin spets, del 3

När jag gått på akupunktur 9 gånger tänkte jag att jag skulle ta de prover som jag fått remiss för av min vanliga gynekolog.

På måndagen efter kom ett brev hem med provsvaren. Min första tanke var att det är väldigt okänsligt av en läkare att skicka ett sådant besked per brev. Jag öppnar brevet och läser till min förvåning att alla hormonprover är helt normala!

Detta ska inte vara möjligt! Enligt all vetenskap och medicinskt vetande är jag i klimakteriet ju.
Eftersom det då hade gått 5 veckor sedan min mens gjorde jag nu en graviditetstest.

Direkt visar sig 2 streck på stickan på samma plats som bara ett streck envisats visa sig de senaste 7 månaderna. Jag ropar till pojkarna som kommer och bekräftar att de också ser 2 streck.

Jag är gravid!

Omtumlad försöker jag förstå hur detta går ihop. Jag ska inte kunna få barn.
Vad har akupunkturen gjort?
Vad har varit en sorgereaktion på kroppen?
Vad vet man egentligen om hur sorg påverkar?
Vad är det egentligen hormonproverna visar och hur tolkar man resultaten?
Hur många fler än jag är det som har fått besked som om det vore definitivt?

Vad innebär detta nu då?

Jag fyller 41 år i sommar. Jag är gravid för 7e gången i mitt liv (jag har gjort en abort och har fått ett missfall). Jag har fött 4 barn. Senaste gången var för 9 år sedan.
Jag förlorade ett barn för 10 månader sedan. Min kropp och min själ är för alltid trasig, åtminstone delvis.

Nu väntar jag barn.

Ett nytt liv.
Hopp.
Framtid.
Ny familjekonstillation.

Det känns som att det är något friskt över det hela.
Att våga gå vidare.
Leva livet fullt ut.
Och livet – det är ju barnen.

Men jag är inte purung. Risken för missbildningar eller missfall är stor.
Jag vet ju ingenting om hur det kommer att gå.
Om jag får missfall. Hur kommer jag då att ta det?
Ett barn till som dör.

Jag är nu i vecka 8. Det är väldigt tidigt.
Många undersökningar väntar mig innan jag säkert kan veta hur det kommer att bli.

Död och liv.
Sorg och hopp.

I en enda livsdans.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Åsa
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (13:17)

Livet och kroppen är förunderliga.

Vad som händer framåt vet vi lite om.

Är glad för dig och din familjs skull.

Åsas senaste blogginlägg..Nya förklaringar

Kommentar från Camilla
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (14:40)

Nej, eller alltså han har delade meningar. Han hade berättat att den kvällen (18 Jan) hade han stått och väntat på tåget på 3 ställen osv….vilket inte var särskilt positivt att höra.

Jo, läkaren vet väl förmodligen det, men det är nog inte pga det, för jag har aldrig haft så här förut.

Camillas senaste blogginlägg..10 April – Jag kan inte ge dig svar.

Kommentar från Emely
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (14:53)

Åh, är glad för din skull! =)
Hoppas nu allting går som det ska. Åh blev jätteglad av att höra detta ska du veta 🙂
Många kramar
Emely <3

Emelys senaste blogginlägg..Skärtorsdag

Kommentar från catarina
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (15:12)

Vilken lycka!! Vad glad jag blir att läsa din blogg i dag. Vad gäller sorg, skräck, och allt vad det innebär tror jag kroppen kan reagera på det mest konstiga vis. Jag fick besked om klimakteriet när jag var 40 då allt stannade upp i min kropp under en period då jag utsatts för mycket . Men så sakteliga när allt lugnade ner sig började kroppen återgå till det normala igen och idag 6 år senare har jag en fullt fungerande kropp igen. Vid denna tidpunk slutade mensen att komma, hade svettningar likt klimakteriet , jag blev svårt födoämnes allergisk fast jag aldrig förr reagerat och massa annat. Idag är allt som vanligt. Kroppen är facinerande hur den kan slå bakut och reagera när man utsätts för olika saker.
Så jag kan inget annat än gratulera till detta underbara besked du fått och önska massa massa lycka till.

catarinas senaste blogginlägg..Vilken dag!!! Och GLAD PÅSK!!

Kommentar från Lena
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (16:18)

Grattis och åter grattis ibland skall man inte tro på allt det läkarvetenskapen säger. Ibland är livet förunderligt. Glädje från Mig till Er alla i familjen.

Kram Lena

Kommentar från Ingrid
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (16:25)

Wiiiiihhhhhhhhiiiiii.
G*R*A*T*T*I*S*!*!*!
Nu håller jag mina tummar och tår och allt annat jag har att hålla, för att allt ska gå bra de närmaste veckorna.
Det är nio år mellan Maria och Erik. Jag var 38 när jag fick Erik.
Ett litet mail till läkaren på fertilitetskliniken vore på sin plats kan jag tycka…
Livets mirakel… mirakel i livet…
glädje och värme till er.

Kommentar från Ludmilla
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (16:53)

Tack alla!
Ingrid: Jag har förberett en fallbeskriving som jag ska skicka in till Dagens Medicin bland annat. Jag väntar till dess att jag vet att allt är som det ska först. Sedan ska jag be om ”expertens” kommentar…

Livet är märkligt… mycket, mycket märkligt!

Kommentar från Rose-Marie
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (17:28)

Hej Ludmilla!

När jag började läsa din livet på sin spets historia så tänkte jag direkt att -Nu är hon gravid! Sen efter del tre när det inte stod om någon fortsättning så tänkte jag att Näe -Men se så man kan bedra sig……..

Stort GRATTIS från mig fast jag är en aaanings avundsjuk på dig eftersom att vara gravid är det häftigaste jag gjort i hela mitt liv.
Jag var 37 skulle bli 38 när jag fick min tjej, 39 skulle bli 40 när killen kom.
Ångrar att jag inte gjorde som du och började tidigare, så att jag hunnit vara gravid många fler gånger!

Håller en tumme för att allt ska fungera som det ska, för det är ju som du säger mycket kan hända på vägen.

Än en gång Grattis, glädjetårar för dig rinner på min kind!
Påskkramar till dig och familjen. /Rose-Marie
P.s Har fått låna bredband av dotterns gudfar så fjällsresan är räddad.Ds

Kommentar från Li
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (17:30)

Kära Ludmilla , Grattis!
Vad fantastiskt! Det var det finaste som kunde hända. Nu skall du sköta om dig.
Jag tror faktiskt att våra kära på andra sidan, kan hjälpa till att påverka våra liv här på jorden.
Kram åt hela familjen !

Kommentar från Barbamorsan
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (19:15)

Grattis!! Jag tror det det kan vara som du säger något friskt. Kroppen är förunderlig. Min 1:a visade sig då de utredde missad mens sedan 1 år.Kanse var det något godartat som tryckte i huvudet någonstans eller något annat sa de. När jag var där för att genomgå div undersökningar bla röntgen så påpekade jag att bröst spännde o att jag trodde jag var gravid. Dem tittade lite oroligt på mig o sa att så kunde de inte vara men för sakens skull kolla de de.Jodå gravid men så tidigt att de inte kunde se. Allt blåstes av och min pojk är frisk, kom i v.31 men allt har gått bra :)) Ps. De var ingen deg utan ett upponervänt frigolit hjärta.ds

Barbamorsans senaste blogginlägg..Grill premiär!

Kommentar från Snyggmama
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (19:22)

Grattis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! All lycka till er! kramar i massor

Kommentar från Becka
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (19:44)

Vill bara säga ett stort grattis – till dig och din familj. Håller tummarna att allt kommer gå bra!
Livet är verkligen märkligt ibland, lite som en berg-och-dalbana kan jag tycka faktiskt. Men hur många svängar och loopar det än är lyckas man oftast komma ner på jorden igen, så att säga. Även fast yrseln och illamåendet ibland finns kvar en tid…

Igen, STORT GRATTIS!
Många kramar
/Becka

Beckas senaste blogginlägg..R.I.P Nellie<3

Kommentar från Marie E
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (20:56)

Hej Ludmilla! Ett JÄTTEGRATTIS – livets gåtor och det mest fantastiska. Själv hann jag bli 41 innan Viktor föddes, det enda som var skillnaden med tidigare graviditeter var att kroppen tog längre tid på sig att återställa sig. Annars var det inga hinder. Är så glad för din skull – delar med dig att livet är så stor del barnen. Glädje o sorg, ge o ta emot, förväntningar o brustna illusioner, frågor o slutsatser, allt i en enda process:)
Du är en riktig pärla – sund och öppen – hoppas du kommer med bok framöver…läser och följer dig via bloggen.
Önskar dig o familjen en riktigt lugn och skön påsk. Take care Marie

Kommentar från Ninja Ister
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (21:49)

Jag glädjs med dig!

Ninja Isters senaste blogginlägg..Jobbigare jogging

Kommentar från JD
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:00)

Grattis!!! Nu ska vi hoppas på det bästa, inte vara negativ! 🙂 Tänk allt som är positivt med detta ist. Man ”måste” inte få ett ”sjukt” barn, bara för att man är över 30….. Jag hoppas och tror att detta kommer att gå vägen. Det gör nog du med… Kram

Kommentar från Malin
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:00)

STORT! Vad glad jag blev nu. Livet spelar utan regler, på både gott och ont.

Kommentar från Jessica
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:04)

Jag vill bara säga Grattis! Till dig och hela din familj! Känner mig så glad för er skull!

Många kramar
Jessica. G

Kommentar från Jerry
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:14)

Livet är förunderligt. Stort. Grattis till er och glad påsk!

Jerrys senaste blogginlägg..Långfredag med celebert besök

Kommentar från sarah
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:50)

Mashallah jag glädjer mig med dig och din familj!! kram sarah

sarahs senaste blogginlägg..NY BLOGG

Kommentar från Annukka
10 april, 2009 kl 10 april 2009 (22:56)

Allrakäraste Ludmilla..
.. tänk ändå vad livet är fantastiskt. Jag som starkt tror på att dem vi älskat och mist ännu är med oss på olika sätt.. är fast övertygad om att Linnéa ler i sin himmel och välsignar det syskon som nu gror under ditt hjärta. Jag är så innerligt glad för din skull.. för din familjs skull.. för det nya barnets skull. Tänk så underbart ändå.. Allt har sin mening min vän. Ta hand om dig.. mer än någonsin.

Stor, tyst, lång kram
Annukka

Annukkas senaste blogginlägg..Vi seglar iväg..

Kommentar från Emely
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (3:20)

Sv: Jo, har bloggat ett tag men hade en annan privat blogg förut =)
Tack, fast jag skriver nog inte så bra egentligen…
/Emely

Emelys senaste blogginlägg..Tomhet o smärta

Kommentar från Carina
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (8:31)

Hej, ett stort grattis till dig och din familj Ludmilla, va kul att livet går vidare för er trots alla bakslag. Gång på gång förundras jag över hur du orkar, jag vet att man måste, men själv undrar jag hur jag skulle orka om samma sak hände för mig, med något av mina barn. Lycka till med det nya lilla livet, ska bli så roligt att läsa om henne/honom, ta hand om dig. Många kramar från Carina Friberg med familj.

Kommentar från Petra
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (8:53)

STORT GRATTIS till dig och familj!!!

Kommentar från Paulina
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (9:41)

Grattis Ludmilla! Det är ju fantastiska nyheter! Helfantastiska. 🙂 Jag håller tummarna för att det ska gå vägen…och ser fram emot att följa dig på vägen (för jag misstänker att du kommer att skriva om det här). 🙂 En stor värmande vårkram! Glad påsk till er allihop.

Paulinas senaste blogginlägg..På väg mot Karlstad

Kommentar från ulle
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (9:47)

Grattis till er och hoppas allt kommer att gå bra!! Vill passa på att önska er en Glad Påsk!

ulles senaste blogginlägg..GLAD PÅSK!!!

Kommentar från Gunilla
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (9:49)

Ett stort Grattis till dig!

Gunillas senaste blogginlägg..Det har gått fyra år

Kommentar från Tonårsmorsa
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (12:17)

GRATTIS LUDMILLA!! Vad glad jag blir för din, för er skull! Tänk att liv och död är så nära och ändå så långt ifrån varandra! Jag gratulerar verkligen till ert positiva besked!! Värme, kärlek och en riktigt GLAD PÅSK till dig och hela familjen! ♥

Tonårsmorsas senaste blogginlägg..Jag är utsatt för en grym komplott

Kommentar från Nenne
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (12:43)

Jättestort grattis. Vilken underbar nyhet! Livet går verkligen vidare..

Bautakram!

(min pappa i himlen ska bli morfar igen i höst, han missar så mycket. Jag ligger precis på gränsen till fv-prov men vi åker till Linköping i veckan o ska göra KUB-testet istället)

Återigen, jättegrattis!

Kommentar från mymlan
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (12:51)

Omtumlande.
Och – WOW!
Grattis!

mymlans senaste blogginlägg..smörja i riktiga medier

Kommentar från stars in heaven
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (12:55)

Massa grattis!

P.s Jag brukar titta in på din blogg ibland.
Glad Påsk också föresten!
Kram

stars in heavens senaste blogginlägg..söttfässås och skjuvade makajoner

Kommentar från Matilda
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (17:26)

GRATTIS!!!
Hoppas att allting går bra (peppar-peppar-ta-i-trä).

Matildas senaste blogginlägg..honey, i’m home 🙂

Kommentar från Eva
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (20:52)

Så förunderligt.
Så fantastiskt.
Hopp, livet, framtiden och kärlek.
Vilken glädje ändå.

Jag är så glad för er skull.
Verkligen.

Evas senaste blogginlägg..Premiärturen.

Kommentar från Camilla
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (20:52)

*******GRATTIS!!!!!!!!!!***********Åhh jag blir alldeles exalterad för er skull, så häftigt…du blev gravid trots allt herrejösses vilken positiv vändning i ditt liv!!Ska verkligen spänt följa hur det går för du kommer skriva de va? Precis hur spännande som helst…livets vändningar…ljus i mörkret..hopp…förhoppningsvis en ny människa på väg…många kramar från mig

Kommentar från Maria
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (21:27)

Ville bara säga… ett stort GRATTIS!!!!

Kommentar från Cecilia
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (21:35)

Oj vilken överraskning! Grattis! Hoppas du kommer fram till ett beslut som du trivs med, tror jag du gör för du är en klok kvinna! Kram

Cecilias senaste blogginlägg..I will fight

Kommentar från Leena
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (22:03)

Jag är så glad för din skull, vännen.
Livet är en gåva, ta hand om det…
Sorg och glädje går hand i hand i våra liv. Ibland är det ”lite” mer glädje än sorg och ibland tvärtom.
Kram

Leenas senaste blogginlägg..Ett år och två månader…

Kommentar från Nina
11 april, 2009 kl 11 april 2009 (22:34)

Grattis!

Kommentar från amelie
12 april, 2009 kl 12 april 2009 (0:58)

GRATTIS GRATTIS GRATTIS!!!!!!!!!!!! Alla lyckoönskningar i världen till dig. Hoppas att allting går bra, men det borde det göra för Linnéa vakar över dig och eran familj. Du har nog den vackraste skyddsängeln.

kramar

amelies senaste blogginlägg..det bara blev så

Kommentar från Tizzel
12 april, 2009 kl 12 april 2009 (1:36)

Tittar in mitt i natten och får se det här fantastiska inlägget!
Jag kommer hem mitt i natten och tittar in hos dig – och blir alldeles varm!
Grattis!!!! Så fantastiskt!!!!
Ta nu hand om er allihopa, och ha en riktigt bra påskhelg!
Kramar från Tizzel

Tizzels senaste blogginlägg..Glad Påsk!

Pingback från Ludmillas Blogg » Mittemellan eller både och…
12 april, 2009 kl 12 april 2009 (9:33)

[…] Efter att jag avslöjat min graviditet fick jag enormt många lyckönskningar här på bloggen och på facebook. Det var omtumlande eftersom det overkliga blev mer verkligt då. […]

Kommentar från Soulsister
12 april, 2009 kl 12 april 2009 (10:18)

GRATTIS!!!
KRAM från mig

Soulsisters senaste blogginlägg..Soulsisters Diary for Dummies

Kommentar från Ronja
13 april, 2009 kl 13 april 2009 (16:19)

Ludmilla! Jag önskar av hela min själ att din graviditet kommer gå bra. Gud så glad jag blir av att läsa ditt inlägg!

Kommentar från Vb
13 april, 2009 kl 13 april 2009 (19:19)

Livet är synnerligen fantastiskt, blir varm och glad av din lycka.

Vbs senaste blogginlägg..Revor och strandsatt

Pingback från Ludmillas Blogg » 14 april 2009
14 april, 2009 kl 14 april 2009 (20:00)

[…] 16 hade jag en tid hos gynekologen. Hon som hade levererat beskedet om normala hormonprover. Oscar fick följa med. Jag berättade noga för honom innan hur läkarebesöket med […]

Pingback från Ludmillas Blogg » Kinesiskt
27 april, 2009 kl 27 april 2009 (15:10)

[…] har tidigare berättat om att jag gått på akupunktur och att jag även blivit gravid under den behandlingen trots att en av landets främsta fertilitetsexperter …att jag inte skulle kunna få fler barn – att jag var i […]

Skriv någonting