Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Pengar – Piller – Sjukvård

5 oktober 2011 (21:34) | att hjälpa andra, depression, Linnéa, psykiatri, psykos, självmord | av: Ludmilla

Jag blev uppringd av reportern Kristina Edlund på Aftonbladet igen.
Man har sammanställt 17 olika historier om personer som haft kontakt med psykiatrin och tagit sitt liv. Linnéa är en av dem.

De skriver en blogg under tiden de gör den här granskningen. Det är intressant hur media har utvecklats. Det blir en interaktiv granskning där läsare och reporter tillsammans arbetar fram resultatet. Läs mer här…

Idag skriver hon:

Förra året lex Maria-anmäldes 364 självmord av patienter som vårdades inom psykiatrin i Sverige.

Antalet självmord som utreds av Socialstyrelsen ökar för varje år, men fortfarande är mörkertalet stort. Vi kommer i kontakt med personer vars anhöriga vårdats inom psykiatrin och sedan tagit sina liv, men där det ändå inte har gjorts någon lex Maria. I andra fall tar det lång tid och många upplever att de inte informeras om besluten.

Återigen ett exempel på att anhöriga lämnas utanför.

Jag välkomnar verkligen denna granskning. Hoppas, hoppas att politikerna får upp ögonen för hur det ser ut egentligen och att de också vågar göra något som hjälper till i rätt riktning!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från sr3225525244282737326823367664276444552
5 oktober, 2011 kl 5 oktober 2011 (22:09)

det finns ett mörkertal för de villsåklart inte anmäla sig själv och de vill inte ha någon ändring. tyvärr tyvärr tyvärr harjag varit i kontakt med såna där i dag igen och tyvärr tyvärr för att jag försökte igen och jag vill nu bara ta livet av mig. de bryr sig inte om vilken smärta och lidande de ger till andra, det gör dem ingenting om folk tar livet av sig eller lever eller hur det är för dem när de lever. de gör illa för de bryr sig inte. hade de velat ha ändring och hade brytt sig hade det inte sett ut som det gör. Det blir ingen ändring för de vill ha det så här. jag önksar de fick tillbaka för det lidande de ger till andra. jag vill så gärna så gärna så gärna dö, jag VILL inte leva längre det går inte jag vill sluta det här

Kommentar från Carmen Paz
6 oktober, 2011 kl 6 oktober 2011 (4:19)

HEJ LUDMILA
JAG HAR FERLURA MIN SON OCH JAG VIET ATT OM SOCIALE HADE LISNA PÅ MEJ HAN HADE INTE DOG. TIVÄR JAG KAN INTE SCRIBA BRÅ SVENSKA MEN MI SON HETER MARCELO PAZ HAN DOG 2008-01-08 HAN HADE DEPRESION MEN VI FIK IK HJÄELPP KAN NI LESA PÅ http://WWW.nt24 Norköping tv o såker po MARCELO PAZ DET KAN NI LESSA JAG HAR MICKET ATT BÄRETA OCH JAG ALMELDE SOCIALER ME INGA RESULTAD . OM NI HJÄLPER MEJ KAN JAG FISAR INFORMAJIN DET ALLT SÅ HAR HEN MED MIN SOM OCK MEJ . TACK LUDMILA

Kommentar från Catarina
6 oktober, 2011 kl 6 oktober 2011 (9:16)

Jag tycker det är skrämmande hur psykiatrin fungerar då jag också fått se denna nu under ett halvår. Jag tror säkerligen det på ”golvet” gör allt i sin makt men helheten fungerar ju inte när man får vänta så många månader på att få rätt hjälp. Detta att bara skriva ut lugnande piller och skicka hem det löser några timmar framåt och sen är problemen lika dana igen. Jag säger som så, om det bara visste vad detta tär på inte bara patienten den stackaren som är sjuk men på hela familjerna med. Att se någon må så dåligt som säger att den inte orkar längre och då bara får en lugnande tablett och en broschyr av sin sjukdom typ det gör en galen som anhörig. Något måste ju till!!!!!! Det är skrämmande siffror att så många väljer att ta sina liv för att hjälpen inte finns där direkt då det faktiskt inte handlar om en sticka i fingret eller en förkylning man kan vänta ut. Någon måste ju vakna upp och få denna viktiga vård att ta struktur och att det blir snabba förändringar. Man blir ju mörkrädd!!!

Kommentar från ullrika
8 oktober, 2011 kl 8 oktober 2011 (16:44)

Jag är mycket oförtjust i Aftonbladet, men det kan väl komma bra saker även ur en skitblaska. Det jag är rädd för är att de inte gör detta av ”goda gärningars skull” utan för att försöka göra nån slags sensationsjournalistik av det. MEN. Bara det blir något bra av det så spelar det ingen roll vad det är för typ av journalistik som ligger bakom.

Skriv någonting