Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Ett barns död ökar risken att dö

30 oktober 2011 (10:48) | barn, död, självmord, sjukdom, sorg&saknad | av: Ludmilla

De föräldrar som förlorat ett barn löper stor risk att dö i förtid. Effekten kan sitta i så länge som 25 år. Det visar en studie, gjord av brittiska forskare, som undersökt vad det innebär för föräldrar att förlora sitt barn under dess första levnadsår.

Studien visar att de föräldrar som förlorat sitt barn under det första levnadsåret löpte dubbelt så hög risk att dö under de närmaste 15 åren, jämfört med föräldrar vars barn inte hade dött. Studien visade också att mammorna var mer sårbara än papporna. Det var 4 ggr så hög risk för mammor att dö.

Detta är förenligt med de resultat andra studier fått. För några år sedan konstaterade man att om ett barn under 18 år dött kommer föräldern att ha ökad risk för hjärtinfarkt.

Att förlora ett barn är det värsta en förälder kan vara med om.
Det är en extrem stress både fysiskt och psykiskt. Man blir aldrig vad man en gång var.

Immunsystemet påverkas av denna stress så att man är mer mottaglig för sjukdomar än annars. Självmord och hjärtinfarkt är andra orsaker.

Originalartikeln i BMJ…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från pixi
30 oktober, 2011 kl 30 oktober 2011 (14:17)

Jag förstår det. att det kan/är så! Har själv vart där att mist ett barn, han dog när han var 2 mån gammal men det tog mig lång tid innan jag förstod at jag måste ta mig i kragen för de andra barnens skull men jag var så inne i sorgen så det kunde lika gärna gått på det andra hållet..Det har vart någon som vakat över mig som tills sist gjorde att jag kom ur det värsta sorgen.Vet en mamma som inte klarade av sorgen fast hon hade andra barn som behövde henne, hon hade fött sin son dödfödd..Hon kastade sig framför ett tåg en kort tid därefter.. Det är ingen självklarhet har jag förstått att få ynnesten att vandra här och det är ingen självklarhet att vara vid sina sinnes full bruk heller men det vet ju du med.. Stor kram och gillade din intervju med Hemmets Journal!

Skriv någonting