Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa

7 oktober 2011 (10:29) | depression, psykiatri, psykos, självmord, sjukvård | av: Ludmilla

Var fjärde svensk lever med psykisk ohälsa. Fyra av tio har någon gång känt oro för sin psykiska hälsa. Trots detta vågar många inte prata om detta på grund av fördomar och negativa attityder. Det visar en ny undersökning från Hjärnkoll som släpps i samband med FN:s World Mental Health Day den 10 oktober.

Den upplevda diskrimineringen av personer med psykisk ohälsa är störst från vänner och familj samt psykiatrins personal. Två av tre hemlighåller sina psykiska problem för sin omgivning.

Några resultat från undersökningen:

69 % rapporterar att man hemlighållit eller dolt sina psykiska problem för omgivningen.
54 % upplever sig orättvist behandlade av sin familj och 35 % av sin partner.
50 % tycker att de blivit orättvist behandlade när de gäller att få vänner eller behålla dem.
47 % uttrycker att de blivit orättvist behandlade av personalen inom psykiatrin.
79 % anser att de kunna använda sin inre kraft och styrka för att handskas med stigma och diskriminering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Självmord-om att kämpa
7 oktober, 2011 kl 7 oktober 2011 (17:50)

Väldigt hoppingivande att se hur 79% känner!
Samtidigt tänker jag att det bara är de som överlevt som kunnat svara i undersökningen. Om de inte lyckades fråga innan några valde att ta sina liv, förstås!

Kommentar från Annica
9 oktober, 2011 kl 9 oktober 2011 (19:34)

Tycker som jag skrivit tidigare att Ludmilla är väldigt stark som orkar berätta om sin dotters självmord.Jag har också erfarenhet om motsatsen att man inte alls pratar om den som dött genom självmord.Jag dömer absolut inte de som inte pratar om sina anhöriga som dött.Det kan säkert kännas alltför tungt att prata om självmord för den som drabbats.
Är själv psykiskt sjuk och känner igen mej i att man döljer sin sjukdom.Önskar själv att jag hade mod att berätta.Det finns så otroligt många fördomar är 33 år och sjukpensionerad.Alla de som jag såg som mina vänner har försvunnit sedan jag gick igenom en psykos och blev väldigt sjuk.Vill inte berätta att jag är psykiskt sjuk då många dömer oss som är sjuka utan att veta fakta om psykisk sjukdom.
För mej är Ludmilla speciell fast jag inte känner henne personligen.En modig människa som pratar öppet om det många av oss inte vågar säga.En viktig blogg som visar att man inte är ensam.Ensamheten är för mej det värsta med min sjukdom är inte farlig utan sjuk.

Kommentar från Isabella
2 februari, 2012 kl 2 februari 2012 (9:32)

Jag är en tjej med bipolär sjukdom bland annat. Håller med dig fullt av det du skriver…. Jag har en blogg och försöker öppna upp mig så gått det går om den här psykiska sjukdomen. Min släkt, skola och allt försöker tysta mig och det är mycket hysch hysch! Min pappa blev arg för att jag ens gjorde upp en blogg. ”Sånt ska du vara tyst om”…Varför?! Folk skriver/pratar om sina fysiska sjukdomar (jag har även en fysisk sjukdom som också nämns i bloggen) men när man pratar om psykisk ohälsa är det fel att vara öppen helt plötsligt. Jag förstår ej detta. :S Min partner försöker förstå men det är inte lätt…. Jag är trött på att man ska vara så tyst om psykisk ohälsa! Jag har en gammal skolkamrat som tog sitt liv, ingen vet varför. Här i min lilla stad var det väldigt många som hade tagit livet av sig för att dom inte fick den hjälp dom behövde. Det är fan skrämmande! Alla under 20 år…. Jag gillar din blogg starkt. 🙂

Skriv någonting