Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Minus 23 kg

18 januari 2012 (17:15) | Mat, vikt | av: Ludmilla

För 1,5 år sedan såg jag ut så här:

I slutet av cellgiftsbehandlingen, maj 2010

Jag hade först varit gravid och sedan fått cancer och åt stora mängder kortison som omfördelar fettet på ett mindre attraktivt sätt. Läs mer om kortisonets effekter här…

Jag vägde 89 kg. Jag är 168 cm lång. Min normalvikt har tidigare legat på runt 65 kg.

Cellgifterna slog även ut mina äggstockar vilket gjorde att jag hamnade i ett för tidigt klimakterium varför jag också började äta östrogen.

Jag hade ju tidigare ätit GI/LCHF-kost sedan 2006 men gjorde ett uppehåll med det under graviditet och cancer. Sommaren 2010 började jag igen men det gick väldigt trögt. Säkert inte så konstigt eftersom kroppen var tilltuffsad och ville spara på energin.

I höstas började jag träna. Jag är inte en träningsmänniska (vad det nu är), men började gå på gym på Friskis och Svettis. Dessutom började jag praktisera yoga mer regelbundet igen. Därefter fick jag veta att jag hade höga blodfetter. Inte bara lite förhöjda utan väldigt förhöjda. Som jag skrev i ett inlägg nyligen så började jag fundera på kosten och hur jag egentligen skulle tänka. Läs inlägget och de intressanta kommentarerna här…

Nu under semestern hade vi inte så mycket att göra då vädret inte var så bra så vi tränade faktiskt varje dag (vilket mina facebookvänner nogsammat uppmärksammat eftersom min träningsapp är kopplad till FB :). Nu har det lossnat och jag väger 65-66 kilo. Dessutom har jag fått ner mitt magmått ordentligt. Det känns riktigt bra. Det handlar inte om vikten i sig utan att jag känner mig som jag och att jag känner mig fysiskt väldigt stark.

Jag är själv imponerad över vilken förändring i utseende jag genomgått under ganska kort tid. Tänk vad kroppen faktiskt klarar av. Och tänk vad snabbt resultat man kan få om man gör rätt saker. Jag trodde aldrig att jag skulle ”få tillbaka” min kropp igen.

Jag äter nu mer kolhydrater än tidigare, i form av grönsaker. Jag äter inte vitt mjöl, socker, pasta, potatis eller ris. Jag fyller tallriken med varma och kalla grönsaker och sedan en proteinkälla. Jag äter inte så mycket ägg längre. Vi har dragit ned på fettet. Och så dricker vi mycket vatten. Vi läser just nu Hjärnkoll på maten, Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar och LCHQ av Paulun. Det känns som att vi börjar få bättre koll på hur vi ska göra nu. Tur att jag har en make som är extremt duktig på att snabbt sätta sig in i olika saker. Han är min personliga viktcoach 🙂

När jag tränar kör jag 30-45 min på crosstrainern, Chins, 50 raka situps, 25 sneda, 10 x 3 benlyft. Jag avslutar sedan med 15-20 min yogaövningar. Just nu har det alltså varit en period som vi tränat 5-6 ggr i veckan. Målet är 2 – 3 ggr. Konstigt nog så får man ju ett sug efter att träna när man väl kommit in i det!

Om ett par veckor kommer jag att kontrollera mina blodfetter igen. Fortsättning följer!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Lina
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (17:31)

Helt otroligt vad duktig du är! Vilken träningsapp är det du använder?

Kommentar från SjuSorger
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (17:58)

Superduktig och jättefin är du!!

Kommentar från Ludmilla
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (18:03)

Lina: FunBeat.

Kommentar från Susanne
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (21:04)

Visst är det fantastiskt vilken förmåga kroppen har till läkning! Jag tänkte precis det när jag scrollade ned på sidan, vad kroppen är häftig! Vi kan gå igenom så många olika saker och den tar oss igenom det bara vi ger den chansen. Bra jobbat! Jag känner verkligen igen det där med att bli lite fångad av ”träningskicken” när man kommit igång. Det känns bra när man tightar till sig och känner sig starkare :-).

Kommentar från Lina
18 januari, 2012 kl 18 januari 2012 (22:10)

Tack Ludmilla! En fråga – hur gör ni rent praktiskt för att hinna med träningen? Ni har ju tre hemmavarande barn varav ett ganska litet. Jag har också flera barn och tycker det är svårt att hinna med både träning och samvaro med familjen som jag vill, samtidigt som man ska sköta jobb. Så om du kunde hjälpa mig med att tala om hur ni delar upp det och får till det rent tidsmässigt skulle jag bli jätteglad!

Kommentar från Soulsister
19 januari, 2012 kl 19 januari 2012 (6:42)

Du e grym! Jag är jätteimponerad av dig. Snacka om viljestyrka och envishet.
Peppkramar från mig

Kommentar från S
19 januari, 2012 kl 19 januari 2012 (13:32)

Fantastiskt!

Kommentar från catarina
20 januari, 2012 kl 20 januari 2012 (2:05)

WOW! Helt fantasiskt vad duktig du har varit. Man kan ju inte tro det är samma människa?? Jag är SÅ imponerad

Kommentar från Ludmilla
20 januari, 2012 kl 20 januari 2012 (7:35)

Lina: Det är helt klart ett pussel och det finns ju bara ett visst antal timmar på dygnet. Det var en stor fördel att ha semester och kunna boostra med mycket träning då. Vi har vid tidigare tillfällen också påbörjat våra nya liv när vi varit lediga.

Både Johan och jag har ganska flexibla arbeten dessutom och det underlättar ju.

Men till dig: prioritera träningen. Något annat kommer att stryka på foten. Kanske TV-programmen på kvällen? Planera veckan i förväg och synka veckan med din man och se var du kan få till det. Kan någon annan ta hand om barnen någon dag i veckan? Barnflicka? Eller om det är omöjligt att få till att åka iväg till gymmet: köp en träningsvideo och gör det hemma framför TVn/datorn. Det viktiga är att göra en livsstilsförändring. Små förändringar gör STOR skillnad på lång sikt. Stora förändringar gör stor skillnad på kort sikt men risken att falla tillbaka när man tröttnar är större. Lycka till!

Kommentar från Paulina
20 januari, 2012 kl 20 januari 2012 (7:36)

Du ser helt fantastisk ut, Ludmilla! Grattis till en helt otrolig prestation!

Kommentar från Ullrika
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (16:12)

Oj! För att vara icke-träningsmänska tycker jag du är otroligt duktig på att träna 🙂

Du ser verkligen skitsnygg ut! Grattis till din tillkämpade kropp!

Kommentar från Lina
24 januari, 2012 kl 24 januari 2012 (11:52)

Vad du är duktig att träna! Jag har själv ”kortisonvikt” att göra mig av med. Jag tränar på gym 2 dagar i veckan och promenerar iaf 4 dagar i veckan. Sen försöker jag köra lite Zumba hemma i vardagsrummet. Men, jag vill ha effekt snabbt och det har jag inte fått. Jag slutade mer kortisonet för 6 veckor sedan och jag vet att så snabbt går det inte. Har en värkande kropp så kan inte alls träna mer än vad jag gör.

Hoppas det fortsätter att gå bra för dig!

Kommentar från Ludmilla
24 januari, 2012 kl 24 januari 2012 (16:15)

Lina: Min erfarenhet är att det tar lång tid att bli av med de kilon som orsakas av kortisonet. Det handlar inte bara om att man har kilon att ta av utan om att hormonbalansen i kroppen är rubbad. Fortsätt att träna som du gör men förvänta dig inte snabba resultat! TÅLAMOD! kram

Kommentar från Lina
25 januari, 2012 kl 25 januari 2012 (22:50)

Tack för ditt svar. Jag har inte varit till min reumatolog nu på länge och jag har inte fått några direkta svar. Så det du skriver till mig gör mig mycket lugnare. Jag tränar på som jag gör och äter som jag ska. Jag ska tagga ner i mina försök att gå ned snabbt i vikt.
Tack återigen.
Kram

Kommentar från Lchq
5 juli, 2012 kl 5 juli 2012 (13:52)

Wow, verkligen imponerande! Du har gjort något som många andra inte hade klarat av!

Skriv någonting