Ludmillas Blogg

Mitt liv förändrades plötsligt. Min älskade dotter Linnéa, 14 år, tog sitt liv i maj 2008. I nov 2009 föddes hennes syster och då fick jag cancer. Nu är jag frisk och ska fortsätta mitt liv…

Skip to: Content | Sidebar | Footer


Intressant helg om allians och tvångsvård

22 januari 2012 (19:43) | allmänt | av: Ludmilla

Jag har under två dagar lyssnat till intressanta föreläsningar på UngaVuxnadagarna i Stockholm.

Två viktiga böcker

Anna Kåver är en av mina stora förebilder. Jag har nu även köpt hennes senaste bok ”Allians – den terapeutiska relationen i KBT”. Hon föreläste och hade en diskussion med en psykodynamisk terapeut. Det var intressant att se hur stora skillnader det var på ett plan, men kanske inte ur ett annat perspektiv.

I den psykodynamiska terapin ska terapeuten traditionellt vara helt neutral och inte visa sina egna känslor. Klienten ska berätta och terapeuten vara passiv och endast ställa frågor för att klienten ska komma till insikt. Den terapeutiska relationen kan då vara en av de tekniker man använder, men inte nödvändigtvis.

I KBT är den terapeutiska alliansen en förutsättning för att man ska kunna tillämpa någon av de närmare 70 tekniker som man tillsammans med klienten kan välja bland. Inom KBT är det tillåtet att bjuda på sig själv och vara mer personlig. Det är i vilket fall helt nödvändigt att skapa en god relation för att man ska kunna arbeta tillsammans.

En annan intressant föreläsning var när Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson som skrivit Slutstation Rättspsyk berättade om deras arbete före och under bokskrivandet. Jag har skrivit om detta tidigare här… och här

Jag är chockad över att höra hur dessa svårt självskadande flickor blir inlåsta tillsammans med psykiskt sjuka dömda. Blir utsatta för olagliga tvångsåtgärder, isoleras veckovis pga av den ångest de har. Det är regelrätta övergrepp som inte leder till något annat än att de lär sig hur de ska ”spela friska” så att de kan komma därifrån.

Varför gör ingen någonting? Varför blundar myndigheterna?

Kanske är det för att det är så svåra saker att ens ta in att tänka på?
Kanske är det för att man inte har något bättre alternativ?

Men faktum är att det begås brott i vårt land, olagliga tvångsåtgärder mot unga – många gånger omyndiga tjejer. Det är inte ok. Det är helt åt helvete.

Jag beundrar Thérèse och Sofia som kämpar för att dessa flickor ska få sina röster hörda. Det är så otroligt viktigt. Men fler behöver arbeta i samma riktning. Nu!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer till inlägget

Kommentar från Susanne
22 januari, 2012 kl 22 januari 2012 (20:02)

Det är så otroligt sant! Det här är en fråga som lämnar mig i närmast upprorstillstånd. Det här pågår just nu i Sverige, av myndigheter mot unga människor. Varför är det så tyst? Hur kan vi genom dessa tysta signaler godkänna vad som händer? Har dessa individer inget värde? Om vi tycker att de har det, varför agerar vi inte på olika sätt för att trycka på beslutsfattare? Om vi inte tycker att de har ett värde, varför inte bara införa ättestupa så är ”problemet” ur världen. Jaha så kan vi inte göra, de har ett värde…hm varför låter vi det då pågå? Ansvariga på myndigheter som har beslutsmakt att påverka detta borde se sig själva i spegeln och fråga vad de skulle säga om den här behandlingen om det var deras syster/dotter. Skulle de vara ok med samma behandling mot dem?

Boken är oerhört välskriven, och den borde läsas av alla som är intresserade av samhällsstrukturer, makt, värderingar. Alla borde läsa denna bok. Jag försöker sprida den så gott det går i min omgivning. Ju fler som läst, och vet om det här, desto fler som kan trycka på…

Kommentar från Thérèse
22 januari, 2012 kl 22 januari 2012 (20:08)

Jag hade verkligen velat lyssna till Anna Kåver, jag uppskattar verkligen hennes arbete. Just terapeutisk allians är jag väldigt intresserad av, lyssnade på en kort föreläsning om det tidigare under min utbildning som blev en riktigt tankeväckare för min del. Debatten kbt vs. psykodynamik/psykoanalys känns väldigt onödig i ljuset av den forskningen som visar att det absolut viktigaste i en terapeutisk situation är den terapeutiska alliansen. Inte inriktningen på terapin. (Sen att jag är tveksam till det dynamiska/analytiska är en annan grej, inte minst eftersom evidensen är svag, men men).

Tack för att du skriver om vårt arbete och hjälper till att föra facklan vidare. Det behövs verkligen. Hoppas vi får möjlighet att ses och prata lite mer framöver. Stor kram!

Kommentar från amanda johansson
22 januari, 2012 kl 22 januari 2012 (22:23)

Måste bara säga att kollat lite på din blogg och beundrar dig. Att efter allting som har hänt i ditt liv står du fortfarande starkt på benen. Det är beundrans värt!

Kommentar från liten
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (3:08)

Hej!

Jag hittade precis din blogg och ville säga hej. Jag har precis själv startat en egen anonnym blogg i terapeutiskt syfte för att arbeta med mig själv, min ångest, min bakgrund, min kroppsuppfattning och mina drogproblem.

Jag undrar om det är okej att jag länkar till din blogg ifrån min?

Ta hand om dig!

<3

Kommentar från Ihul
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (17:08)

Vill hävda att man även inom den psykodynamiska skolan bygger upp en förtroendefull relation till klienten.Visst får vi lära oss att spegla, men nog kan man visa känslor!

Kommentar från Christina
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (19:48)

”Myndigheterna” har andra, ”viktigare” grupper av människor ”att ta hand om”. Politik är idag ingenting annat än pengar och hur beslutsfattande politiker väljer att fördela den gryta av pengar som svenska skattebetalare ser till hålls kokande. Det är inget nytt att psykiskt sjuka blir lämnade vind för våg med en biljett ”vi tror du fixar det här”. Frågan är hur våra skattepengar är fördelade.

Kommentar från Assíduus
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (19:55)

Tyvärr är min erfarenhet att det finns problem med olovliga tvångsåtgärder inom psykiatrin som helhet. Flickor och kvinnor är överrepresenterade när det gäller användning av tvångsåtgärder som t.ex. bältesläggning och isolering, vilket har framkommit i utredningar som är gjorda av Socialstyrelsen. Tvång kan användas i helt felaktiga situationer exempelvis vid beteenden som är kopplade till ett neuropsykiatriskt funktionshinder d.v.s. tillstånd som utan psykiatrisk samsjuklighet svårligen faller under lagen om psykiatrisk tvångssjukvård. Varför är det så här och varför kan det hända? En enkel förklaring skulle kunna vara att det sker därför att det går d.v.s. risken att bli påkommen är så pass liten att man fortsätter att tillämpa tvång i tvivelaktiga situationer. Naturligtvis ska denna typ av åtgärder dokumenteras, men där det finns brister som innebär att det inte alltid går att klargöra vad som var orsaken till att tvångsåtgärden användes.

Kommentar från madde
23 januari, 2012 kl 23 januari 2012 (21:04)

Vilken otroligt fin blogg. Linnea var en väldigt vacker, söt ung flicka, verkade verkligen jättegullig. Till och med jag tycker hon verkade ha någonting som många inte har. Och jag kände inte ens Linnea, vad stark du är Ludmilla, beundrar dig. Blir väldigt rörd av dina blogginlägg.. Kan inte tänka mig hur det har varit för dig och din familj… Varma kramar från Borås.

Kommentar från Robert
30 januari, 2012 kl 30 januari 2012 (15:21)

Ludmilla!
Ur askan reste sig fågel Fenix och sträckte sina vingar och flög upp i skyn.
Jag beundrar dig mycket att trots all smärta du haft att du kan gå vidare i livet.
Jag tror att alla människor bär sitt kors.
Hälsningar Robert

Kommentar från welfare
21 december, 2012 kl 21 december 2012 (13:02)

Hallå, Therese! Surfade omkring här och vad är det för mytbildning som pågår här? Man har länge talat om terapeutiska alliansen inom psykodynamisk teoribildning, och socialstyrelsen har dessutom konstaterat att psykodynamisk terapi inte har sämre evidens. Ville bara upplysa om detta. Blir lite beklämd då fördomar som dessa fortsätter spridas.

Skriv någonting